Bănci și Asigurări

CEC a dat credite noi de 1,9 miliarde de lei anul trecut

16.02.2010, 23:02 37

CEC Bank a ajuns la sfarsitul anului trecut la active de 20,9miliarde de lei (circa 5 miliarde de euro), in crestere cu 57% fatade decembrie 2008, in conditiile in care portofoliul de credite s-amajorat cu 13,6%, pana la 9,2 miliarde de lei, restul cresteriivenind in principal din plasamentele in titluri de stat.

Creditele acordate companiilor au urcat de la 2,9 mld. lei la4,2 mld. lei, unul din principalele domenii finantate fiindagricultura si sectoarele conexe.

"Sectorul IMM-urilor, agricultura si administratiile publicelocale au contribuit substantial la cresterea creditarii anultrecut. Pentru 2010, vom continua aceeasi politica de creditare sitintim o crestere cel putin la nivelul anului trecut", a declaratpentru ZF Radu Ghetea, presedintele CEC.

Banca a dat anul trecut peste 18.000 de credite noi, cu ovaloare totala de 1,9 mld. lei, o treime fiind acordate inagricultura. Pe segmentul populatie creditarea a fost foarte slabadin cauza cererii ca si inexistente, a mai spus Ghetea.

In acelasi timp, CEC a restructurat imprumuturi de 530 mil. lei,restructurarile vizand atat clientii aflati in dificultate, cat sipe cei cu potentiale probleme.

"Solutiile de restructurare sunt individuale si merg de larescadentare pana la acordarea unei perioade de gratie de pana la12 luni, in care debitorul este scutit de plata principalului", adeclarat Doina Topala, directorul directiei IMM-uri din CECBank.

Peste 80% din portofoliul de credite pentru companii, estereprezentat de imprumuturi acordate IMM. De asemenea, banca a datanul trecut 25 de credite autoritatilor publice locale, valoareaacestora ridicandu-se la 113 mil. lei.

Gradul de provizionare (ponderea provizioanelor in totalimprumuturi - n. red.) inregistrat de CEC era la sfarsitul anuluitrecut de 5,7%, sub media de 7,4% din sistemului bancar, mai spuneTopala.

Provizioanele constituite de bancile locale pentru a acoperipierderile din credite s-a dublat pe parcursul anului trecut, panala 14,9 mld. lei, in conditiile deteriorarii rapide aportofoliilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO