Bănci și Asigurări

CEC Bank are de vânzare 150 de case şi terenuri executate silit

CEC Bank are de vânzare 150 de case şi terenuri executate silit

Autor: Ciprian Botea

27.09.2010, 23:54 6307

CEC Bank, singura bancă de top rămasă în portofoliul statului,încearcă să vândă la licitaţie în următoarea lună peste 150 de caseşi terenuri recuperate de la clienţii care nu şi-au mai plătitratele la credite.

Cele mai multe proprietăţi executate silit sunt în judeţeleBotoşani, Covasna, Giurgiu, Harghita şi Hunedoara, potrivitanunţurilor de pe site-ul băncii.

În Botoşani, de exemplu, CEC a scos la licitaţie 13 imobile,majoritatea urmând să fie vândute pentru recuperarea unui credit de2,2 milioane de lei acordat în 2006 firmei de construcţii Dany EmaSRL. Compania a intrat recent în faliment, potrivit informaţiilordin presa locală. Imobilele scoase la vânzare sunt apartamenteaparţinând unor persoane fizice, care au avut rol de garanţi laacordarea creditului.

De asemenea, banca a executat silit 13 proprietăţi în judeţulCovasna, în principal case şi terenuri în localităţi precum SfântuGheorghe, Târgu Secuiesc sau Zagon. Şi în Harghita, CEC încearcăsă-şi recupereze împrumuturile acordate prin vânzarea a şaseproprietăţi, dintre care patru apartamente situate pe aceeaşistradă în oraşul Bălan. Preţul de pornire pentru un apartament dedouă camere în Bălan este de 15.000 de lei (circa 3.500 deeuro).

Banca are probleme cu debitorii care nu şi-au mai plătit ratelela credit şi în Bistriţa-Năsăud, unde luna aceasta a organizatlicitaţii pentru vânzarea a 25 de proprietăţi executate silit, înmare parte apartamente în municipiul Bistriţa. Bistriţenii au celemai mari probleme cu rambursarea creditelor datorită graduluiridicat de îndatorare, rata restanţelor la nivelul judeţului fiindde 11,9% la sfârşitul lui august, în comparaţie cu o medie de 6,9%la nivel naţional.

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a explicat în trecut căsituaţia creditelor neperformante din Bistriţa-Năsăud a fostagravată şi de neglijenţa angajaţilor în verficarea adeverinţelorde venit aduse de clienţi. Din această cauză, CEC a schimbat anultrecut conducerea filialei Bistriţa.

Banca nu afişează niciun anunţ cu bunuri executate silit înBucureşti, în schimb încercând să vândă mai multe case şi terenuriîn Timiş, Arad, Vaslui sau Prahova.

Majoritatea proprietăţilor executate silit se află în oraşe micisau în mediul rural, unde şansele ca piaţa imobiliară să-şi revinăcurând sunt limitate.

La nivelul întregii pieţe sunt peste o mie de anunţuri cu bunuriscoase la licitaţie de către bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO