Bănci și Asigurări

Cei cinci sefi ai Comisiei de Pensii Private castiga intre 3.000 si 4.862 de euro pe luna

Cei cinci sefi ai Comisiei de Pensii Private castiga intre 3.000 si 4.862 de euro pe luna

Mircea Oancea

29.07.2008, 19:57 32

Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au avut salarii intre 3.000 si 4.862 de euro in medie pe luna anul trecut, potrivit declaratiilor de avere publicate pe site-ul institutiei.
CSSPP, infiintata la sfarsitul lui 2005, este autoritatea care supravegheaza si reglementeaza piata pensiilor private, domeniu despre care se spune ca este afacerea urmatoarelor decenii, datorita sumelor mari, de ordinul miliardelor de euro, pe care le vor colecta companiile de la clienti spre administrare.
Dintre membrii Consiliului, cel mai mare salariu l-a avut anul trecut vicepresedintele Ion Giurescu, care a castigat, in medie, 4.862 de euro pe luna. El este urmat de presedintele Comisiei, Mircea Oancea, cu un salariu de 4.552 de euro pe luna. Cei trei membri ai Consiliului, Stefan Prigoreanu, Vlad Soare si Doru Frunzulica, au castigat 3.096 de euro, respectiv 3.000 si 2.552 de euro pe luna. Toti sefii Comisiei de Pensii Private si-au publicat salariile in declaratiile de avere, spre deosebire de membrii conducerii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sau ai Bancii Nationale, care tin salariile la secret si fac trimitere la fisele fiscale.
Sefii CSSPP au economisit anul trecut in conturi bancare, asigurari de viata si fonduri de investitii circa 68.200 de euro, mult mai putin decat membrii Consiliului CSA, care aveau la sfarsitul anului trecut economii de un milion de euro, in timp ce economiile membrilor CA al BNR au trecut de 1,031 de milioane de euro.
Mircea Oancea avea la sfarsitul anului trecut patru polite de asigurare de viata legate de fonduri de investitii, in care a economisit 21.400 de euro. Trei polite au fost incheiate cu AIG Life, iar una cu Allianz-Tiriac Asigurari. Seful Comisiei de Pensii nu are niciun depozit bancar, insa are patru conturi curente la BRD, Raiffeisen Bank, BCR si ING Bank, disponibilitatile fiind de circa 700 de euro la sfarsitul anului trecut. De asemenea, Oancea avea investitii de 2.000 de euro in fondul Raiffeisen Prosper. Pe langa salariu, seful CSSPP a mai castigat in 2007 aproximativ 160.000 de euro, cea mai mare parte a sumei provenind din transferuri de actiuni.
Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Pensii, avea la sfarsitul anului trecut un plasament de 17.500 de euro in unul din fondurile de investitii administrate de Certinvest. El a mai realizat venituri din dividende, inchirieri si investitii in valoare de 14.300 de euro. Vlad Soare, membru al Consiliului CSSPP, avea anul trecut in doua conturi curente la BRD si Alpha Bank 300 de euro.
El a acordat in 2007 doua imprumuturi in nume personal, catre firme ca Sport Total Media (75.000 de euro) si Amaris Goldberg Forex SA (6.500 de euro). Potrivit declaratiei sale de avere, in acest an Soare a rambursat un credit in valoare de 90.300 de euro, contractat in 2005 de la Romexterra Bank.
In afara de salariul de la CSSPP, Soare a mai castigat anul trecut 17.500 de euro din activitatea de administrator al firmei Rofin Consult si urmeaza sa incaseze in cursul acestui an 60.000 de euro de la Amrom Automotive, pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie.
Un alt membru al CSSPP, Doru Frunzu-lica, tinea la sfarsitul anului trecut in conturi curente sau depozite bancare la BRD si Volksbank circa 28.300 de euro. El a achizitionat anul trecut un teren de 1.617 metri patrati in zona Bran si a contractat un credit de 120.000 de euro de la Volksbank, scadent in 2029.
Frunzulica a mai castigat anul trecut 31.300 de euro din activitatea de senior consultant la Irasig SA, vicepresedinte al Casei de Compensare Bucuresti si membru in plen si biroul executiv al Consiliului Economic si Social.
Stefan Prigoreanu, membru in Consiliul Comisiei de Pensii, nu avea la sfarsitul anului trecut conturi la banci. Pe langa salariul de la CSSPP, el a mai castigat 22.000 de euro din salarii si dividende incasate de la brokerul de asigurari Millennium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO