Bănci și Asigurări

Cele mai mari solduri la depozite sunt in judetele cu cele mai mari salarii

Cele mai mari solduri la depozite sunt in judetele cu cele mai mari salarii
19.06.2009, 00:00 137

Bucurestenii aveau circa 13,3 mld. euro in depozite bancare la sfarsitul lunii aprilie, situandu-se pe prima pozitie in topul national cu un sold de 12 ori mai mare decat totalul depozitelor din judetul Cluj, care ocupa pozitia a doua in clasamentul judetelor cu cea mai mare inclinatie spre economisire, potrivit statisticilor BNR.

In acelasi timp, regiunea Bucuresti-Ilfov inregistra in 2008 cel mai ridicat nivel al salariului mediu, de 454 de euro/angajat fata de 328 euro cat era media la nivel national, potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza.
Soldul depozitelor bancare dintr-un judet este influentat de gradul de dezvoltare al zonei respective, de Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor si de nivelul somajului, spun analistii. Statisticile CNP indica, de asemenea, o corelatie foarte stransa intre depozite si nivelul salariului mediu.
Soldul depozitelor administrate de bancile din Bucuresti era, in aprilie, cu 29,3% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi luna din 2008 si cu 1,3 mld. lei peste nivelul din luna precedenta. La nivelul intregii piete, cresterea soldului depozitelor a fost de 33,1% fata de aprilie 2008 si de 1,89% fata de luna martie a acestui an.
In Cluj, soldul total al depozitelor era la sfarsitul lunii aprilie de 4,51 mld. lei, in crestere de la 3,29 mld. lei in aprilie 2008. Fata de martie nivelul inregistrat in prima luna din trimestrul doi este cu doar 10 mil. lei mai mare. In Cluj, soldul depozitelor in valuta este aproape la jumatate din nivelul economiilor in lei, in timp ce in Bucuresti balanta inclina cu 3,5 mld. lei in favoarea depozitelor in valuta. Si in Cluj salariul mediu este cu 56 de euro peste media din regiunea de dezvoltare din care face parte.
Pe urmatoarele trei pozitii se situeaza judetele Constanta, Brasov si Timis, unde soldul depozitelor depaseste 2,9 mld. lei. In acelasi timp, in aceste judete raportul dintre depozitele in lei si cele in valuta este mai echilibrat, ponderea economiilor in valuta in soldul depozitelor in lei fiind de 76% in Brasov si 87% in Timis.
Judetele Cluj si Constanta se situeaza, de asemenea, in randul unitatilor administrative cu cele mai mici restante la credite, acestea ridicandu-se la 1,7%, respectiv 1,9% din soldul total al creditelor. In Constanta, nivelul salariului mediu era anul trecut de 347 euro, fata de 297 de euro la nivelul regiunii de dezvoltare sud-est.
Un alt factor important care determina pozitionarea judetelor in acest clasament reprezentat de structura pe varste, in conditiile in care pensiile au crescut semnificativ anul trecut, spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. "Gradul de educatie trebuie, de asemenea, luat in calcul in conditiile in care o persoana cu cat are mai multe studii cu atat ii cresc sansele sa primeasca o slujba mai bine platita", a mai adaugat el.
Solduri ridicate ale depozitelor se mai inregistreaza in Sibiu, Dolj si Prahova. In Prahova, nivelul depozitelor in lei este chiar mai mare decat in Constanta sau Brasov, ridicandu-se la 2,04 mil. lei, in timp ce economiile in valuta sunt de peste trei ori mai mici.
La polul opus, cel mai mic sold al depozitelor se inregistreaza in Tulcea, nivelul de 412 mil. lei fiind cu 10,4% sub soldul din luna martie. Tulcea este, in acelasi timp, judetul unde se inregistreaza cel mai mic nivel al restantelor raportat la soldul total al creditelor, de 0,97%, potrivit calculelor ZF efectuate pe baza datelor bancii centrale.
Nici locuitorii din Ialomita, Calarasi sau Salaj nu s-au inghesuit sa-si depuna economiile la o banca, soldul total al depozitelor inregistrate in aceste judete fluctuand intre 418 si 469 mil. lei. Calarasi, Ialomita si Tulcea se numara, de asemenea, printre cele cinci judete unde soldul depozitelor in valuta scade sub pragul de 100 mil. lei.
Niveluri scazute ale soldului depozitelor se mai inregistreaza in Botosani, Covasna, Vaslui si Teleorman, unde economiile populatiei administrate de banci nu depasesc 600 mil. lei.
Structura rural-urban este, de asemenea, foarte importanta cand vine vorba de soldul depozitelor pe judete, dat fiind nivelul mai scazut al salariilor in mediul rural, mai remarca Anghel. "Ponderea angajatilor din institutiile de stat este un alt factor, in conditiile in care anul trecut salariile bugetarilor au crescut mult mai repede decat cele ale angajatilor din domeniul privat", a punctat economistul-sef al BCR.
Un element de urmarit in perioada urmatoare, crede Anghel, este modul in care va evolua soldul depozitelor in regiunile care se bazeaza in exclusivitate pe o singura ramura industriala. "Anul acesta urmeaza sa vedem daca regiunile monoindustriale vor fi afectate mai mult", a declarat el, referindu-se la faptul ca industrii intregi au fost afectate de actuala criza economica.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO