Bănci și Asigurări

Cererea de credite inca nu da semne de revenire

Cererea de credite inca nu da semne de revenire
23.07.2009, 00:00 28

Populatia si agentii economici manifesta in continuare reticenta vizavi de contractarea de credite, numarul solicitarilor la banca plafonandu-se in ultimele luni in jurul a 120.000 de cereri in ciuda semnalelor de relaxare venite dinspre banca centrala, arata datele BNR.

In luna mai, numarul de interogari ale bazei de date a Centralei de Riscuri Bancare (CRB) efectuate de banci pentru verificarea debitorilor potentiali a fost de 122.333, mentinandu-se - la fel ca in martie si aprilie - la un nivel de aproape opt ori mai mic decat cel inregistrat in aceeasi luna din 2008. CRB este organismul specializat al BNR care gestioneaza informatiile privind riscurile din sistemul bancar.

"Scaderea drastica a interogarilor la CRB este rezultatul diminuarii cererii de credite pe fondul cresterii costului creditarii in ultimele trimestre, inrautatirii asteptarilor clientilor si schimbarii comportamentului populatiei in favoarea economisirii, precum si inaspririi conditiilor de creditare din partea bancilor comerciale", a comentat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

Numarul de interogari ale bazei de date a CRB a inceput sa scada intr-un ritm sustinut incepand cu luna octombrie a anului trecut, in conditiile in care inrautatirea conditiilor de pe pietele financiare globale a inceput sa se resimta si in cadrul economiilor emergente.

In ultimul trimestru din 2008, cererile de credite au coborat de aproape trei ori, ajungand, in decembrie, la putin peste 300.000. In primele cinci luni ale acestui an, numarul interogarilor inregistrate de CRB a continuat sa scada intr-un ritm accentuat, nivelul din mai fiind la jumatate din cel inregistrat in ianuarie.

De asemenea, soldul creditelor acordate si al angajamentelor asumate de institutiile de credit si-a continuat declinul inregistrat de la inceputul anului, coborand la sfarsitul lunii mai la 250 de miliarde de lei (circa 60 mld. euro).

Numarul debitorilor raportati de doua sau mai multe banci a coborat, in acelasi timp, cu 700 de persoane, pana la 82.600 de persoane, continuand tendinta descendenta inregistrata de la inceputul anului.

Analistii prognozeaza pentru perioada urmatoare o crestere usoara a activitatii de creditare, dar avertizeaza ca ritmurile alerte de crestere din anii anteriori nu vor reveni foarte curand.

"Cererea pentru credite va cunoaste, probabil, o usoara crestere in cea de-a doua jumatate a anului, fiind impulsionata si de programul 'Prima casa', determinand cresterea solicitarilor pentru creditele ipotecare precum si de nevoi personale pentru amenajarea imobilelor achizitionate", a mai spus Hancila.

"Astfel, pana la sfarsitul anului creditarea va inregistra un avans modest, insa ritmurile alerte de crestere din anii anteriori cu siguranta nu se vor mai repeta."

Din soldul total al creditelor si angajamentelor asumate de banci aproape 57% era reprezentat de imprumuturile in euro, in timp ce creditele in lei aveau o pondere de circa 35%.

Soldul creditelor si angajamentelor in moneda locala a urcat cu 4 milioane de lei in ultimele douasprezece luni.

Sumele datorate bancilor de catre agentii economici si persoanele fizice au coborat, in mai, cu peste 2,2 miliarde de lei (circa 520 mil. euro) fata de luna precedenta, pana la 225 de miliarde de lei.

Ponderea creditelor restante in totalul sumelor datorate a urcat insa de la 2,35% in aprilie la 2,55% la sfarsitul lunii mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO