Bănci și Asigurări

Cine vine din urmă în managementul de top al băncilor

Cine vine din urmă în managementul de top al băncilor

Autor: Razvan Voican

18.06.2012, 00:07 4381

De ani de zile, expaţii sunt candidaţii preferaţi pentru poziţii de top management în băncile din România, iar preponderenţa acestora s-a consolidat pe măsură ce instituţiile de credit controlate de stat au fost privatizate.

Acţionarii multor bănci mari afirmă că şi-ar dori bancheri români la cârma afacerilor locale, dar nu găsesc profilul potrivit ori managerul dispus să preia un anumit business bancar.

De la începutul lui 2012 sistemul bancar a intrat într-un proces amplu de împrospătare a forţelor de management, fiind implicate mai multe poziţii de CEO, dar şi de vicepreşedinte. Astfel, şi-au schimbat sau sunt pe cale să-şi schimbe o parte din şefi BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen, Volksbank, Banc­post, ING, RBS, Millennium Bank.

Românii sunt mai bine reprezentaţi pe palierul de vicepreşedinţi şi de directori executivi, aceasta fiind zona din care la un moment dat ar fi de aşteptat să fie aleşi noi CEO.

De asemenea, există un număr de bancheri români care mai ales după 2000 şi-au construit o carieră în Occident, la Londra, Viena sau New York şi care cel puţin teoretic ar constitui o bază de selecţie pentru funcţii de top în băncile din România, mai ales că pers­pectivele pe care le oferă industria bancară din Vest nu sunt foarte încurajatoare. Exemplele în acest sens nu sunt numeroase - Ciprian Păltineanu, care are în CV poziţii la Lehman Brothers şi Credit Suisse, este acum director pe portofoliul de clienţi mari multinaţionale şi companii locale, iar mai recent Sergiu Manea, care a lucrat pentru ABN Amro Londra şi Bank Austria, a devenit vicepreşedinte executiv al BCR.

Cât de puternice sunt resursele locale de top management bancar şi cum privesc bancherii români din generaţia tânără situaţia actuală a bankingului vor fi temele unui panel special din cadrul conferinţei ZF Bankers' Summit care va avea loc în perioada 20 - 21 iunie. Invitaţi ai acestei secţiuni sunt Marijana Vasilescu, director de retail al RBS, Ciprian Păltineanu, director pe multinaţionale la UniCredit, Mircea Busuioceanu, director de risc la Raiffeisen, Tiberiu Moisă, director executiv la Banca Transilvania, şi Dragoş Popa, şef pe multinaţionale la Citibank.

Detalii despre conferinţă pe www.zf.ro/bankers

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO