Bănci și Asigurări

Clientii RBL au luat primele bonusuri de la stat

27.06.2005, 18:18 28

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a incasat recent pentru prima data de la infiintare primele platite de la bugetul de stat pentru sumele economisite anul trecut de clienti.

Clientii RBL au de incasat de la stat, conform presedintelui bancii, Ionut Costea, 81,7 mld. lei (2,2 mil. euro), pentru sumele pe care le-au economisit, suma fiind prevazuta in bugetul de stat pentru acest an. Statul acorda o prima de 30% din sumele economisite in anul anterior intr-un sistem de economisire si creditare pentru domeniul locativ, asa cum deruleaza RBL. Nivelul primei incasate anual de un client nu poate depasi nivelul salariului mediu brut pe economie, adica putin peste 8 mil. lei (220 de euro).

RBL ar putea acorda primele imprumuturi, in a doua parte a acestui an, in urma lansarii creditelor anticipate, pentru clientii care nu indeplinesc conditiile pentru a beneficia de un credit cu dobånda preferentiala. Creditele anticipate vor fi acordate la dobånzi comparabile cu cele oferite de celelalte banci la creditele pentru locuinte.

a??Finantarile anticipate vor proveni din sursele RBL, iar dobånzile vor fi la nivelul pietei. Cånd clientii vor indeplini conditiile pentru un credit cu dobånda preferentiala dobånda va fi mai mica. Noi acum plasam banii atrasi de la clienti in instrumente cu randamente mai mici cum sunt titlurile de stat sau depozitele la Banca Nationalaa??, a declarat Ionut Costea. El a precizat ca parametrii in care va fi lansat noul produs nu au fost inca definitivati.

Contractele de economisire-creditare incheiate de banca prevad o dobånda de 3% pentru sumele depuse si o dobånda preferentiala de 6% la un credit in lei egal cu suma depusa dupa incheierea perioadei de economisire. Legislatia prevede ca durata minima a perioadei de economisire poate fi de 18 luni, dar banca impune conditii suplimentare pe baza unor indicatori legati de dobånda pe care clientul a incasat-o la sumele depuse. De exemplu, un client care depune toti banii intr-o singura transa are acces la un credit de valoare egala cu dobånda preferentiala dupa 27 de luni.

In Germania, 15% din finantarile pentru locuinte acordate de Bausparkasse Schwabisch Hall AG, unul din actionarii RBL, reprezinta finantari acordate in avans.

Potrivit presedintelui bancii, obiectivele pentru acest an vizeaza continuarea procesului de dezvoltare si consolidare a retelei de distributie, prin cresterea numarului de agenti de vånzare si extinderea parteneriatelor cu diverse entitati din domeniul financiar. De asemenea, oficialul RBL se asteapta la cel putin o dublare a rezultatelor consemnate la finele anului precedent.

RBL, care isi vinde in prezent produsele in cadrul unor parteneriate cu Raiffeisen Bank si Posta Romåna si prin peste 3.500 de agenti va deschide in acest an primele doua birouri regionale la Iasi si Cluj-Napoca, scopul principal al acestora fiind coordonarea agentilor bancii.

RBL a fost infiintata in aprilie 2004 si si-a inceput activitatea doua luni mai tårziu. Capitalul social se ridica la 611,9 mld. lei, depus de Raiffeisen Bank Romånia - 33,324%, Bausparkasse Schwabisch Hall AG - 33,324% si Raiffeisen Bausparkasse Gessellschaft - 33,35%. Banca ar putea primi de la actionari o noua infuzie de capital, in valoare de 3 mil. euro la finalul anului. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO