Bănci și Asigurări

Clujenii au imprumutat 59 mil. euro de la HVB Bank

14.10.2005, 18:11 20

Sucursala HVB Bank din Cluj a inregistrat pe primele noua luni ale acestui an o crestere de 206% a volumului portofoliului de credite, care a ajuns in septembrie 2005 la peste 59 de milioane de euro. De asemenea, profitul operational a crescut in primele noua luni ale acestui an cu 148%, ajungand la peste 1,7 milioane de euro. "Sucursala din Cluj a inregistrat cea mai semnificativa evolutie dintre toate unitatile HVB Bank din Transilvania. In plus, pe segmentul de retail unitatea din Cluj are un volum de credite ce reprezinta aproximativ 20% din total, in timp ce la HVB Bank Romania volumul creditelor pe retail nu depaseste 15% din volumul total de credite", a declarat pentru ZF Transilvania Dan Pascariu, presedinte HVB Bank Romania. Volumul de credite inregistrate de unitatile din zona Transilvania si Banat reprezinta aproximativ 33% din totalul de credite acordate de HVB Bank Romania.

In aceste conditii HVB Bank Romania intentioneaza sa deschida, pana la sfarsitul lui 2005, o noua filiala la Zalau, aceasta noua sucursala facand parte dintr-un proiect mai amplu ce vizeaza dezvoltarea retelei teritoriale cu inca 34 de unitati in 2006. HVB Bank are momentan, o retea teritoriala restransa ce cuprinde 14 unitati, insa dupa fuziunea de anul viitor cu Banca Tiriac si UniCredit numarul sucursalelor va ajunge la 116. "Toate noile filiale vor fi deschise in tara, deoarece capitala este deja acoperita. Intentia noastra este sa avem cate o unitate in fiecare judet, iar in centrele mari precum Cluj sau Timisoara vom mai avea o a doua filiala", a precizat Manuela Plapcianu, director executiv al HVB Bank Romania.

Dezvoltarea sucursalei din Cluj se inscrie in evolutia generala a bancii. Dupa primele sase luni activele totale ale HVB Bank Romania au atins 5,26 miliarde de lei (1,6 miliarde euro), inregistrand o crestere de 52% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce profitul bancii a atins valoarea de 80,2 milioane de lei (22,2 milioane euro). Volumul total de credite a ajuns la 2,6784 miliarde de lei (744 milioane de euro).

La finalul lunii august, Bank Austria Creditanstalt si Ion Tiriac au finalizat tranzactia ce va duce la fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac.

Avand active totale de aproximativ 2,5 miliarde de euro si o cota de piata de aproape 8%, noua banca, HVB Tiriac, se va situa pe locul patru in sistemul bancar din Romania. Tot anul acesta, in iunie, UniCredit si HVB Group au incheiat un acord potrivit caruia intentioneaza sa creeze o noua entitate bancara europeana, cu peste 28 de milioane de clienti, 7.000 de unitati in 19 tari si cu active de 733 de miliarde de euro. anca.rif@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO