Bănci și Asigurări

Compania de asigurari Ardaf a pierdut peste 100 de milioane de euro in ultimii trei ani

Compania de asigurari Ardaf a pierdut peste 100 de milioane de euro in ultimii trei ani

Stanislav Uma, directorul general al Ardaf: Pierderea a fost influentata de rationamente tehnice si de schimbari in metodologia contabila. Am implementat o noua metodologie de calcul al rezervei de daune neavizate pentru RCA si Casco.

08.05.2009, 00:00 126

Ardaf, una din primele zece companii de asigurari de pe piata locala, a inregistrat pierderi de peste 100 de milioane de euro in ultimii trei ani de activitate, din care circa 50 de milioane de euro in 2008, atat din cauza cresterii ratei daunei, cat si a problemelor financiare prin care a trecut asiguratorul in 2006.

Rezultatul din 2008 a fost puternic influentat de schimbarea unor norme de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, care a determinat cresterea provizioanelor pe care asiguratorii le constituie pentru politele RCA (raspundere civila auto obligatorie) si Casco.
"Pierderea a fost influentata de rationamente tehnice si de schimbari in metodologia contabila. Compania a implementat o noua metodologie de calcul al rezervei de daune neavizate (IBNR - Incurred But Not Reported - n.r.) pentru asigurarile RCA si Casco", a declarat Stanislav Uma, directorul general al Ardaf, numit in functie in februarie, la circa un an dupa ce Generali PPF a decis sa preia compania de la fondul PPF Investments.
 
A inceput sa piarda in 2006
Ardaf a inceput sa piarda masiv in 2006, cel mai dificil an pentru companie, cand indicatorii de lichiditate si solvabilitate au scazut sub prevederile legale, iar asiguratorul a fost pus in administrare speciala de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
In 2006 compania era inca detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, care si-a vandut participatia in 2007 catre fondul ceh PPF Investments. Compania a fost salvata cu o injectie de capital de peste 30 de milioane de euro.
In anul in care a fost cumparata de PPF Investments, Ardaf a inregistrat o pierdere de peste 17 milioane de euro, insa noul actionar a inceput o curatare a portofoliului si a schimbat o parte a echipei de management, aducandu-l pe postul de director general pe Daniel Tudor, fost actionar al RAI Asigurari, companie de mici dimensiuni preluata de cehi odata cu Ardaf. De altfel, in rapoartele anuale din 2007 si 2008 compania precizeaza ca pierderile sunt cauzate de evenimente care au avut loc inainte de schimbarea managementului si a actionariatului.
Si-a dublat afacerile anul trecut
In 2008, dupa infiintarea unui joint-venture de catre italienii de la Generali si cehii de la PPF, noua entitate a preluat Ardaf si RAI de la PPF Investements, valoarea tranzactiei "in familie" fiind estimata la 80 de milioane de euro.
Desi Daniel Tudor estima anul trecut ca societatea va trece pe profit si isi va dubla afacerile, previziunile s-au adeverit doar partial. Afacerile asiguratorului s-au dublat, ajungand la 96,7 milioane de euro, dar pierderile s-au triplat, pana la circa 50 de milioane de euro.
"Ardaf si actionarii sai sunt pregatiti in orice clipa pentru a asigura stabilitatea financiara a companiei", spune Uma, noul director general, referindu-se la modalitatea de acoperire a pierderii din 2008.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO