Bănci și Asigurări

Companiile continuă înlocuirea creditelor în valută cu finanţări în lei

Companiile continuă înlocuirea creditelor în valută...

Autor: Razvan Voican

26.02.2014, 00:06 159
Creditul în lei pentru companii a început 2014 cu o creştere de 1,2% în ianuarie faţă de decembrie anul trecut, respectiv de aproape 2% faţă de ianuarie 2013, în timp ce creditul corporate în valută a înregistrat o contracţie de 8% în ultimul an, potrivit datelor centralizate de BNR. Pe baza acestor tendinţe opuse, volumul creditelor corporate în lei este pe cale să egaleze stocul de credite în valută obţinute de persoane juridice: în ianuarie 2013 ecartul era de 18,6 mld. lei, pentru ca în ianuarie 2014 diferenţa să se îngusteze la 13 mld. lei.
 
Încă de anul trecut a devenit vizibil procesul de înlocuire a creditelor în valută cu finanţări în lei în bilanţurile companiilor, pe fondul subţierii diferenţialului de dobândă şi al intrării în vigoare a restricţiilor BNR care vizează creditul corporate în monedă străi­nă. Astfel, creditul în lei pentru firme a schiţat tentative de creştere, însă dincolo de conversia unor credite în valută iese în evidenţă un fenomen de reducere a îndatorării companiilor: în ultimul an creditul corporate în valută s-a contractat cu 5,5 mld. lei, în timp ce creditul corporate în lei a crescut cu mai puţin de 1 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO