Bănci și Asigurări

Companiile de pensii, incasari de 6 mil. euro din comisioane

Companiile de pensii, incasari de 6 mil. euro din comisioane
03.06.2009, 17:00 24

Administratorii de fonduri de pensii private au incasat anul trecut de la clienti comisioane in valoare de 23,6 milioane de lei (6,3 milioane de euro), potrivit raportului pe 2008 al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), publicat ieri.

Astfel, administratorii de pensii private obligatorii (pilonul II) au avut incasari de 20,5 milioane de lei (5,5 milioane de euro) din comisioane, iar companiile de pensii facultative (pilonul III) - de 3,1 milioane de lei (800.000 de euro). Sistemul de pensii facultative a inceput sa functioneze in vara lui 2007, iar cel al pensiilor obligatorii in mai 2008.
Aceasta este prima data cand autoritatea de supraveghere a pietei publica sumele incasate de administratori din comisioanele percepute clientilor.
"Veniturile societatilor de pensii care asigura administrarea fondurilor de pensii se constituie preponderent din comisioanele de administrare, stabilite prin prospectele schemelor de pensii autorizate de catre CSSPP", se precizeaza in raport.
In cazul fondurilor de pensii obligatorii, care in prezent au circa 4,75 milioane de clienti, administratorii pot deduce un comision de maximum 2,5% din contributiile platite lunar de clienti. Un alt comision este cel aplicat la activul net total al fondului de pensii si nu poate depasi 0,06% pe an.
La pensiile facultative, comisionul din contributii poate fi de maximum 5%, iar cel din activul net al fondului - de cel mult 0,2%.
Comisioanele percepute de administratori vor creste de la un an la altul, pe masura ce fondurile colecteaza bani de la clienti.
 
Aproape toti administratorii, pe pierdere
Din cauza faptului ca piata pensiilor private este la inceput, iar nivelul comisioanelor incasate este inca foarte redus, aproape toti administratorii au inregistrat pierderi anul trecut, in special din cauza sumelor foarte mari platite agentilor de marketing care s-au ocupat de atragerea clientilor. Astfel, 13 din cei 14 administratori de pensii obligatorii au avut o pierdere totala de 859 de milioane de lei (232 de milioane de euro). Un singur administrator, KD, cel mai mic de pe piata, a obtinut un profit de 1,4 milioane de lei (380.000 de euro).
"Trebuie mentionat faptul ca anul 2008 a fost cel de-al doilea an consecutiv in care administratorii de pe piata Pilonului II au inregistrat cheltuieli cu mult mai mari decat veniturile, chiar daca in 2008 au incasat si comisioane din contributiile participantilor si din activele fondurilor administrate", se explica in raportul CSSPP.
Administratorii de pensii facultative, care au in prezent circa 165.000 de clienti, au raportat pentru anul trecut o pierdere de 33,5 milioane de lei (9 milioane de euro).
Atat in cazul pensiilor obligatorii, cat si in cazul celor facultative, este vorba de pierderile administratorilor, in timp ce fondurile acestora, care reprezinta entitati separate, au mers majoritatea pe profit. Valoarea totala a profitului fondurilor a fost de 30,7 milioane de lei (8,3 milioane de euro).
 
CSSPP, deficit de 1 mil. euro
Autoritatea de supraveghere a pietei a inregistrat anul trecut venituri totale de 7,4 mil. lei (2 mil. euro), din care 5,3 mil. lei (1,4 mil. euro) reprezinta taxe percepute de la jucatorii din piata.
Cheltuielile totale ale Comisiei s-au ridicat la 11,3 milioane de lei (3 milioane de euro), astfel incat institutia a incheiat anul cu un deficit de 3,9 milioane de lei (circa un milion de euro).
"In anul 2008, Comisia a beneficiat de sustinere financiara din partea Bancii Mondiale pentru achizitionarea de software, in principal, in vederea eficientizarii supravegherii prudentiale a activitatii administratorilor si fondurilor de pensii private", se spune in raportul anual al CSSPP.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO