Bănci și Asigurări

Companiile nu au putut onora luna trecută plăţi de 137 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

21.09.2011, 00:04 568

Bancherii au refuzat să deconteze bilete la ordin, cecuri şi cambii cu o valoare cumulată de 581 mil. lei (137 mil. euro) în luna august pentru că nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au emis instrumentele de plată respective.

Volumul refuzurilor la plată a crescut cu 38% faţă de luna iulie, când refuzurile coborâseră la un minim al acestui an, de 420 mil. lei. Sumele refuzate scăzuseră constant în ultimele luni, dar cifrele din luna august arată că firmele îşi gestio­nează mai greu lichidităţile din cauza incertitu­dinilor din economie.

Sumele refuzate la plată în luna august sunt însă în continuare sub nivelurile record înre­gistrate în 2009 şi 2010, când volumul acestora s-a menţinut aproape de pragul de 1 mld. lei în mai multe luni. Plăţile refuzate se stabilizaseră în intervalul 400-500 mil. lei în ultimele luni.

Scăderea afacerilor companiilor pe fondul recesiunii economice prelungite a afectat puternic plăţile interbancare, dar oficialii BNR au arătat în trecut că problemele au fost accentuate şi de valul de litigii în instanţă, care au dus la blocarea conturilor pentru multe companii, băncile neputând astfel să facă plăţile chiar dacă ar fi existat lichidităţile necesare.

Numărul refuzurilor a continuat totuşi să scadă, ajungând la 17.000 de refuzuri, în scădere cu 37% faţă de august 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO