Bănci și Asigurări

Companiile stau cu banii în depozite după ce s-au ars cu speculaţiile imobiliare

Companiile stau cu banii în depozite după ce s-au ars cu speculaţiile imobiliare

Cosmin Bucur spune că acum companiile caută plasamente lichide

Autor: Ciprian Valentin Botea

22.11.2010, 23:25 26

Companiile sunt din nou interesate de produsele de investiţiioferite de bănci pe fondul scăderii randamentelor pe piaţaimobiliară, dar îşi menţin preferinţa pentru depozitele standard îndauna produselor mai sofisticate deoarece nu au suficientă forţăfinanciară, spune Cosmin Bucur, directorul Trezoreriei RBS BankRomânia.

"Produsele financiare încep să aibă o altă greutate încondiţiile în care piaţa imobiliară este în regres, după ce întrecut acestea nu puteau concura cu randamentele aduse deinvestiţiile în real-estate. Companiile preferă însă în continuaredepozitele pentru că încearcă să fie cât mai lichide", a declaratBucur, în cadrul unui seminar organizat de bancă.

Preferinţa companiilor pentru economisire este reflectată de ocreştere cu 7,8% în ultimul an a valorii depozitelor în leideţinute în bănci de persoanele juridice, până la 44,8 miliarde delei.

În ceea ce priveşte economisirea pe segmentul persoanelorfizice, oficialii RBS se aşteaptă la o creştere mai mare aproduselor de economisire altele decât depozitele, pe fondulscăderii bonificaţiilor pe acest segment.

"Începând de anul viitor, cred că vom vedea o creştere aponderii produselor de economisire, altele decât depozitele latermen, având în vedere scăderea dobânzilor", a precizat John Bell,directorul de retail al băncii.

În prezent, dobânda medie pe piaţă la depozitele de retail sesituează în jurul a 7,5% pe an, la jumătate comparativ cu nivelulrecord înregistrat în primăvara lui 2009, în contextul în carelichiditatea pe piaţă s-a îmbunătăţit şi băncile au reuşit să maireducă din dezechilibrul între finanţările acordate şi sumeleatrase de la clientelă.

Dobânzile la depozitele pentru companii au scăzut chiar mairapid, până la o medie de 5,7% pe an, chiar dacă ratacredite/depozite s-a menţinut la circa 152%. La sfârşitul luiseptembrie, băncile aveau acordate credite cu o valoare egală cuechivalentul a 105,2 miliarde de lei companiilor, în timp cevaloarea totală a depozitelor atrase de la acestea ajungea la 69,1miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO