Bănci și Asigurări

Costurile mari au tinut clientii departe de creditul de consum si in august

Costurile mari au tinut clientii departe de creditul de consum si in august
04.10.2009, 23:10 23

Creditul de consum continua sa stagneze in conditiile in careimprumuturile noi nu pot tine pasul cu cele ajunse la maturitatepentru ca dobanzile mari descurajeaza potentialii clienti, iarbancile nu mai sunt dispuse sa dea usor bani fara garantii pefondul incertitudinilor legate de evolutia economiei.

La sfarsitul lunii august, soldul total al creditelor de consumera de 73,9 miliarde de lei (17,5 mld. euro) un nivel similar cucel din luna precedenta, dar in scadere cu aproape trei procentefata de soldul consemnat la inceputul anului. In schimb, creditulipotecar a avansat in august pentru a patra luna consecutiv,inregistrand o crestere de circa 4% fata de nivelul minim atinsanul acesta, in luna aprilie.

Evolutia slaba a pietei cerditelor de consum este explicata debancheri prin faptul ca doar o mica parte a produselor din acestsegment implica garantii, fiind astfel cele care genereaza cele maimari pierderi pentru banci. Clienti sunt, dar bancile sunt maizgarcite cu sumele acordate.

"Volumele care se vand acum nu compenseaza rambursarile. Enormal ca intr-o perioada de scadere economica si piata creditelorsa evolueze astfel. La noi, de exemplu, sumele aprobate sunt maimici decat in anii trecuti", a declarat Gabriela Nistor, directorexecutiv responsabil de retail la Banca Transilvania.

Comparativ cu luna august 2008 soldul creditelor de consumacordate de bancile locale este cu aproape opt procente mai mare.Acesta este cel mai mic avans anual consemnat din 2005 incoace.Pana la inceputul lui 2007, creditul de consum inregistra cresterianuale de pana la 100%, in conditiile in care portofoliile bancilorau fost constituite in cea mai mare parte dupa 2004. Cardurile decredit merg insa mult mai bine decat creditele clasice. "La BancaTransilvania avem inca cerere si pentru credite de consum si pentrucarduri de credit. Noi vindem credite cam la jumatate din mediainregistrata in perioadele bune din anii trecuti. Carduri de creditvindem insa aproape de normal", a declarat Nistor.

La nivelul intregii piete situatia este insa diferita. Cerereade credite a scazut drastic odata cu avansul ratei somajului siscaderea veniturilor disponibile ale populatiei. In acelasi timp,cresterile masive de dobanzi operate banci ca urmare a cresteriiriscului de credit si a costurilor de finantare tin potentialiiclienti departe de ghiseele institutiilor de credit. In iulie,dobanda medie pentru un credit destinat persoanelor fizice cuscadenta cuprinsa intre 1 si 5 ani era de 19,4%, in crestere cuaproape cinci procente fata nivelul consemnat in perioada similaraa anului trecut, potrivit datelor BNR.

Desi BNR a inceput inca din februarie sa reduca dobanda depolitica monetara, care a coborat in prezent la 8% pe an, bancheriicer rabdare pentru ieftinirea creditelor. In vara bancile inca seluptau sa atraga fonduri de la clienti si plateau dobanzi ridicate,de peste 13% pe an la lei sau 6% pe an la euro. Acum, aceledepozite care sunt inca in derulare le tin costul finantariiridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO