Bănci și Asigurări

Cotaţiile din piaţa interbancară indică un curs de 4,5 lei/franc vineri, peste referinţa BNR de joi

Cotaţiile din piaţa interbancară indică un curs de...

Autor: Marius Oncu

15.01.2015, 16:03 81

"Datorită dobânzii semnificativ negative (-0,75%) impuse de Banca Naţională a Elveţiei considerăm că aprecieri majore de la nivelul curent sunt puţin probabile. Piaţa interbancară s-a stabilizat astăzi în jurul valorii de 1,03 franci/euro", spun reprezentanţii Volksbank România, instituţie de credit cu un portofoliu semnificativ de împrumuturi acordate în franci elveţieni.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro introdus în 2011. Francul elveţian s-a apreciat foarte repede după anunţ cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. În jurul orei 17:00, ora României, francul era în urcare cu aproape 17%, la 0,9719 euro/franc.

Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implică o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu la momentul respectiv.

Banca Naţională a României a anunţat un curs în creştere cu 15,7% faţă de miercuri, la 4,3287 lei/franc.

"După ce rata de schimb franc euro a fost limitată de Banca Naţională a Elveţiei mai mult de trei ani este greu de cuantificat la cald care ar fi o rată de echilibru în condiţiile actuale. Dinamica obişnuită a unor asemenea evenimente indică totuşi că la debut avem o suprareacţie după care investitorii se mai domolesc regândind riscurile şi componenţa portofoliului. Este însă greu de crezut că rata la care se va restabili echilibrul va fi aproape de 1,2 franci/euro. În momentul în care limita a fost impusă (septembrie 2011) euro era aproape la paritate cu francul. De atunci economiile statelor din zona euro au mai slăbit, iar incertitudinile geopolitice au crescut. Aceasta mă face să cred că echilibrul se va stabili în jurul a 0,95 franci/euro", a declarat economistul şef al Piraeus Bank, Camil Apostol.

Leul a avut o evoluţie relativ stabilă în piaţa interbancară şi se tranzacţiona pe finalul zilei foarte aproape de nivelul la care a deschis şedinţa. În jurul orei 17:00, euro se tranzacţiona în piaţa interbancară foarte aproape de 4,5 lei/euro.

"Cred că pieţele se vor calma. Decizia a luat prin surprindere pe toată lumea. Anunţul Băncii Elveţiei a avut influenţă pe est-europene, dar mai puţin pe coroană şi leu (faţă de euro - n.r.). Impactul vine din cursul euro/franc. Nu cred că s-a terminat, cotaţiile actuale cred că se vor mai mişca. Banca Elveţiei trebuie să mai iasă şi să mai dea nişte explicaţii", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Cursul euro a închis joi în creştere cu aproximativ 1 ban, la 4,4510 lei/euro în ultimele tranzacţii ale zilei, faţă de 4,4895 lei în schimburile operate pe finalul şedinţei de miercuri.

Volumele tranzacţiilor dintre bănci în piaţa euro/leu au fost foarte ridicate, depăşind de două ori media zilnică. Operaţiunile au avut loc între un minim de 4,4910 lei/euro, înregistrat dimineaţa, şi un maxim de 4,5050 lei/euro.

În regiune, forintul s-a depreciat cu 0,4% faţă de euro, comparativ cu închiderea din ziua precedentă, în timp ce zlotul a pierdut 1% din valoare. Coroana cehă s-a apreciat chiar, cu 0,3%, în timp ce leul a stagnat la cursul consemnat în tranzacţiile perfectate în piaţa interbancară miercuri după închiderea şedinţei pieţei locale.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a urcat cu 58,72 de bani faţă de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elveţiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani şi jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Pentru dolar, paritatea a crescut cu 2,8 bani şi a atins un nou maxim, de 3,851 lei. Anterior, ce mai ridicat curs a fost consemnat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. BNR a anunţat pe 24 iulie 2012 un curs de 3,8343 lei/dolar.

În acelaşi timp, euro a urcat cu 0,99 bani, la 4,5034 lei, şi trecut astfel pentru prima dată în ultimele nouă luni de pragul de 4,5 lei/euro. Un curs de peste 4,5 lei/euro a fost consemnat cel mai recent pe 18 martie 2014, când BNR a anunţat o paritate de 4,5085 lei/euro. Cursul maxim pentru euro a fost înregistrat pe 3 august 2012, moment în care euro a fost evaluat la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află joi la 0,06% - 0,043% pe an, faţă de 0,06% - 0,45% pe an miercuri.

Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,1% - 0,59%, comparativ cu 0,11% - 0,6% pe an în ziua anterioară.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a urcat la 1,57% pe an, de la 1,56% pe an miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO