Bănci și Asigurări

Creditarea nouă pentru populaţie a bifat cel mai bun prim semestru de după 2008

Creditarea nouă pentru populaţie a bifat cel mai bun...

Autor: Anelis Baciu

10.08.2016, 00:07 639

Băncile locale au acordat în primele şase luni ale anului credite noi în lei şi euro pentru populaţie de peste 15 miliarde de lei (3,5 mld. euro), în creştere cu aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Băncii Naţionale. În aceste condiţii, primul semestru din acest an este cel mai bun de după 2008, anul de boom al creditării locale.

Creditele pentru consum sunt dominante în portofoliile noi ale băncilor cu o pondere de circa 60% în totalul finanţărilor noi acordate populaţiei. Creditele noi contractate de persoanele fizice pentru consum au crescut cu 26% în perioada ianuarie-iunie şi au atins un volum total de 9 miliarde de lei, în timp ce creditele pentru achiziţia de locuinţe au depăşit 6 miliarde de lei în primele şase luni, adică un avans de 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, arată datele publicate de BNR.

Circa 99% din împrumuturile noi sunt acordate în lei, atât în cazul creditelor de consum, cât şi al celor imobiliare, creditarea de retail în valută fiind practic inexistentă în ultimii 2-3 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO