Bănci și Asigurări

Credite Banc Post cu bani de la BERD

15.05.2003, 00:00 13

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat Banc Post un credit in valoare de 20 de milioane de euro, pe o perioada de 11 ani, pentru finantarea viitorului program de credite ipotecare al institutiei romane.
Contractul de imprumut a fost semnat, miercuri, la Bucuresti, de catre directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek si presedintele Banc Post, Elena Petculescu.
Potrivit oficialului BERD, creditele ipotecare acordate pana in prezent in Romania sunt estimate la cel mult 250 de milioane de euro, in conditiile in care bancile se confrunta cu lipsa de finantari pe termen lung. In consecinta, aceste sume sunt asigurate prin imprumuturi de la institutiile financiare internationale, cum ar fi BERD.
"Sper ca autoritatile romane sa creeze un cadru legislativ care sa permita dezvoltarea pietei creditelor ipotecare, cu ajutorul institutiilor internationale si al bancilor comerciale. BERD poarta discutii si cu alte banci, astfel ca vor mai exista tranzactii de acest fel in curand", a afirmat Gacek.
Banc Post va acorda credite atit in lei, cit si in dolari si euro, pentru o durata minima de cinci ani si o durata maxima de 15 ani. Valoarea unui credit individual este cuprinsa intre 5.000 si 50.000 de euro.
In cazul achizitiei de locuinte, avansul acordat de client este de cel putin 25% din valoarea tranzactiei. Pentru reparatii sau modernizari, banca va finanta cel mult 50% din valoarea de piata a imobilului inainte de consolidare.
Principalul actionar este EFG Eurobank Ergasias, care detine 36,25% din capitalul social. Banca elena actioneaza concertat cu Banco Portugues de Investimento, care are 17% din actiuni.   Ceilalti actionari ai Banc Post sunt GE Capital - cu o participatie de 8,75%, cele cinci societati de investitii financiare (SIF), cu cite 6%, salariatii si pensionarii bancii, care au 8% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO