Bănci și Asigurări

Creditele cu probleme au mancat din profitul BCR

28.02.2010, 23:05 25

BCR, cel mai mare grup financiar local, controlat de austrieciide la Erste Group, a resimtit din plin contractia dramatica aeconomiei de anul trecut, portofoliul de credite deteriorandu-serapid in zona de retail.

Aceasta a muscat puternic din profit, care a coborat cu 43% inlei, pana la 871,7 mil. lei (echivalentul a 206, 3 mil. euro).

"Am majorat profitul operational cu 32%. Din cauzaprovizioanelor mai mari actionarii nostri nu au beneficiat deaceeasi imbunatatire a rezultatelor, ca urmare a conditiilor extremde dificile de pe piata", spune Dominic Bruynseels, presedinteleexecutiv al BCR.

Bancherul de investitii Matei Paun considera ca impactulcreditelor neperformante asupra profitului ar fi putut fi chiar maimare. "O mare parte din creditele cu probleme au fost reesalonate,iar acum se incadreaza ca performante, dar exista un mare semn deintrebare asupra lor, in multe cazuri fiind doar o metoda de aamana inevitabilul", spune Paun.

"2010 ramane un an dificil, chiar mai dificil decat 2009 dinunele puncte de vedere. Bancile au cam epuizat toate masurile debunavointa fata de clientii cu probleme si cred ca vom vedea din cein ce mai multe executari, ceea ce se va reflecta in crestereacreditelor neperformante si a provizioanelor", spune si FlorinIlie, seful departamentului Piete de Capital din ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO