Bănci și Asigurări

Creditele de consum în valută au scăzut cu 6% în trim. I

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

28.04.2011, 23:58 58

Creditele în valută contractate de populaţie pentru consum auscăzut cu 6,2% în primul trimestru, la echivalentul a 35,5 miliardelei (8,6 mld. euro), sumă ce reprezintă aproape 60% din totalulîmprumuturilor de consum acordate de bănci, potrivit datelorpublicate de BNR.

Soldul creditelor de consum în lei s-a redus în primultrimestru cu 2,9%, la 25,7 miliarde de lei, astfel că per totalvolumul împrumuturilor pentru consum a coborât cu 4,8%, la 61,3miliarde de lei.

Moneda naţională s-a apreciat în primul trimestru cu aproape 4%,astfel că două treimi din scăderea creditului de consum în valutăexprimat în lei provin din modificarea cursului de schimb.

Şi soldul creditelor contractate de populaţie pentru locuinţe acoborât în primul trimestru cu 3%, la echivalentul a 28,2 miliardede lei (6,85 mld. euro), în contextul în care declinul componenteiîn valută a fost mai mic decât aprecierea leului. Soldulîmpru­muturilor pentru locuinţe în valută era la finele luniimartie de 26,6 miliarde de lei (6,46 mld. euro), în scădere cu 3,1%comparativ cu finele anului trecut şi cu 1,9% faţă defebruarie.

În ceea ce priveşte creditele pentru locuinţe în lei, soldul semenţine la un nivel redus, de doar 1,56 miliarde de lei.

Populaţia preferă în continuare creditele în valută, carereprezentau în martie 65% din totalul împrumuturilor acordatepersoanelor fizice.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat la începutul luniiaprilie că banca centrală pregăteşte măsuri speciale, cel maiprobabil prudenţiale, de descurajare a creditării în valută pentrupersoanele cu venituri în lei, în linie cu tendinţa de reglementareexistentă la nivel european.

Ulterior, mai mulţi bancheri au susţinut că măsurile derestricţionare ar trebui să se refere numai la împrumuturile petermen scurt, de consum, nu şi la cele ipotecare, întrucâtdiferenţialul între dobânzile la euro şi cele pentru moneda localăeste ridicat şi nu există resurse în lei disponibile pe termenlung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO