Bănci și Asigurări

Creditele de retail s-au ieftinit în octombrie

Autor: Ciprian Valentin Botea

02.12.2010, 23:58 14

Bancherii au ieftinit în octombrie creditele noi în lei şi europentru populaţie cu peste o jumătate de punct procentual, dobânzilecoborând la 12,2% respectiv 5,9% pe an, după ce în lunileanterioare majoraseră costurile împrumuturilor pentru a-şi acopericosturile cu implementarea Ordonanţei 50, prin care sunt stabilitecondiţii mai transparente pentru credite.

După aceste ajustări, dobânzile se găsesc aproape de minimeleanului atinse la începutul verii.

"Am observat o menţinere a tendinţei de scădere a costuluicreditelor şi în noiembrie. În general băncile mari şi cele mediisunt mai agresive cu aceste reduceri de dobândă, în timp ce mulţidintre jucătorii mici preferă să păstreze costul la un nivelstabil", a declarat Anca Bidian, directorul general al brokeruluide credite Kiwi Finance.

Scăderea dobânzilor la credite vine în condiţiile în careavansul inflaţiei s-a mai domolit, ceea ce a permis băncilor săplătească mai puţin pentru fondurile atrase de la clienţi.

Dobânda medie la depozitele în lei ajungea la 7,39% la sfârşitullui octombrie faţă de 7,51% pe an în septembrie, potrivit datelorBNR.

La creditele în euro, dobânda medie a scăzut la 5,9% pe an înoctombrie faţă de 6,5% la sfârşitul lunii anterioare. Costulîmprumuturilor în euro este cu 0,2 puncte procentuale şi subnivelul din octombrie 2009.

Bancherii încearcă în prezent o reluare a vânzărilor de creditedupă doi ani de stagnare în condiţiile în care se aşteaptă la orevenire a economiei începând din 2011, astfel că au reapărut pepiaţă ofertele promoţionale şi chiar reclamele la astfel deproduse. De exemplu, Banca Transilvania a redus cu un punctprocentual dobânda la împrumuturile de consum acordate până lafinalul anului, în timp ce maghiarii de la OTP au reluat recentvânzarea de credite fără garanţii, produs la care renunţaseră înprimăvara lui 2008. BCR şi BRD au de asemenea ofertepromoţionale.

Clienţii rămân reticenţi la îndatorare, dar există semnale căîncep să devină din ce în ce mai receptivi la reducerile dedobânzi. "Cererea de credite este în continuare timidă, darînregistrăm creşteri de la o lună la alta. Pe măsură ce dobânzilescad, începe să se resimtă şi un apetit mai mare al clienţilorpentru împrumuturi", comentează Bidian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO