Bănci și Asigurări

Creditele în lei se scumpesc de la o lună la alta

Creditele în lei se scumpesc de la o lună la alta

Foto Adrian Spirache

Autor: Ciprian Botea

02.11.2012, 00:07 2454

Creditele de consum şi ipotecarele în lei s-au scumpit în septembrie pentru a treia lună consecutiv, iar dobânzile la împrumuturile în euro au continuat să scadă, ceea ce face şi mai dificilă misiunea bancherilor confruntaţi cu lipsa resurselor în valută de a muta creditul de retail pe lei.

Dobânda efectivă medie la un credit de consum în lei ajungea la 15,6% pe an în septembrie, fiind cu o jumătate de punct procentual peste nivelul din luna august, potrivit datelor BNR. Bancherii şi-au ajus­tat în septembrie indicii de referinţă pe baza cărora sunt stabilite costurile împrumuturilor şi creş­terea de dobândă are loc în contextul în care aceştia se finanţează la rândul lor mai scump.

Şi ipotecarele în lei s-au scumpit în septembrie, iar dobânda efectivă a urcat la maximul ultimelor opt luni, de 8,36% pe an, în timp ce costul unui credit ipotecar în euro a coborât la un minim istoric de 4,96% pe an. Diferenţialul de dobândă pe segmentul ipotecarelor, de 3,4 puncte procentuale, s-a dublat în numai patru luni. Mişcarea din ultimele luni a dobânzilor vine pe fondul discuţiilor din piaţă legate de oportunitatea mutării integrale a creditului de retail pe lei, chiar BNR având în ultimul an o serie de intervenţii în sprijinul acestei idei inclusiv prin înăsprirea regulilor de creditare în valută a persoanelor fizice.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO