Bănci și Asigurări

Creditul in lei scade in ciuda dobanzii mai mici

Creditul in lei scade in ciuda dobanzii mai mici
23.03.2010, 23:08 39

Bancile au dat prea putine imprumuturi in economie si infebruarie, creditul neguvernamental coborand cu 0,1% fata de lunaanterioara si cu 3,7% fata de aceeasi perioada din 2009, pana la199,2 miliarde de lei (circa 48 mld. euro), arata datele BNR.Bancherii spun ca cererea de credite nu s-a dezghetat nici inprimul trimestru in ciuda dobanzilor in scadere.

Creditul in lei a scazut cu 5,1% fata de februarie 2009, in timpce soldul imprumuturilor in valuta acordate populatiei sicompaniilor a crescut cu 1,5% la valori exprimate in euro.

"Datele sunt usor dezamagitoare in privinta creditarii in lei.Ratele de dobanda scazute ar fi trebuit sa genereze o cerere maimare cel putin din partea companiilor. La valuta insa creditarea amers normal pentru ca firmele au preferat imprumuturile in eurocelor in lei, in timp ce pe partea de retail s-a vazut efectulpozitiv din «Prima casa»", apreciaza Nicolaie Chidesciuc,economistul-sef al ING Bank.

In acelasi timp, creditul guvernamental a continuat sa creascasi in februarie, dar intr-un ritm diminuat comparativ cu lunileanterioare. Soldul imprumuturilor acordate statului a urcat cu 2,7%fata de ianuarie, pana la 50,9 miliarde de lei (circa 12,3 mld.euro). Fata de februarie 2009, creditul guvernamental este increstere cu 105%. Nevoia de finantare a statului se diminueaza insatreptat, ceea ce inseamna ca bancile vor avea mai multi bani pentrua imprumuta mediul privat.

Analistii spun ca firmele au preferat cel mai probabil sa maiastepte inainte de a solicita imprumuturi, avand in vedere caactivitatea economica ramane la un nivel scazut. Este de asteptatinsa ca finantarile sa revina treptat in lunile urmatoare.

"Cred ca in perioada urmatoare ratele scazute de dobanda la leiisi vor spune cuvantul si creditarea isi va reveni", noteazaChidesciuc.

In acelasi timp, romanii au continuat sa economiseasca,depozitele la banci urcand cu 7% fata de februarie 2009, pana la165,2 miliarde de lei (circa 40 mld. euro). Fata de ianuarie,depozitele au crescut cu 0,5%, in cazul companiilor conturandu-se otendinta de a trece de la economisirea in valuta la cea in leidatorita diferentialului de dobanda si stabilizarii cursului deschimb.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO