Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar isi continua revenirea, creditul de consum este in declin

Ipotecarul isi continua revenirea, creditul de consum este in declin

Serban Epure, seful Biroului de Credit

18.08.2009, 00:00 42

Creditul ipotecar a continuat sa creasca usor in iunie, pentru a doua luna la rand, avansand cu aproape un procent fata de mai, pe fondul revenirii cererii din partea clientilor, care sunt mai putin reticenti fata de contractarea unui imprumut.

"La creditele ipotecare este evidenta o tendinta crescatoare. Aceasta tendinta a fost observata inca din martie, inclusiv in ceea ce priveste cererile noi, iar acum s-a adaugat si efectul sezonier", a declarat Sorin Mititelu, director de dezvoltare afaceri si produse retail in cadrul BCR, cea mai mare banca din sistem. Bancherii spun ca vara a existat intotdeauna o activitate mai intensa pe piata de creditare.

Soldul total al creditelor ipotecare a ajuns, la sfarsitul primului trimestru, la 22,4 mld. lei (5,3 mld. euro), fata de 22,2 mld. lei in luna anterioara, intregul avans fiind consemnat pe partea de imprumuturi in valuta. In cazul creditelor pentru locuinte in moneda locala, soldul a ramas nemodificat, la 1,74 mld. lei. Imprumuturile in valuta reprezinta peste 90% din soldul total al creditelor ipotecare. Creditele in valuta au inregistrat o crestere usoara, de la 4,88 la 4,9 miliarde de euro.

Creditul ipotecar reluase cresterea, la valori exprimate in lei, in luna mai, iar in conditiile eliminarii impactului de curs o relansare a activitatii putea fi observata inca din luna aprilie. Bancherii spun insa ca in ciuda avansului inregistrat pe segmentul imprumuturilor cu garantii, cresterea anuala este vizibil inferioara celei inregistrate la jumatatea lui 2008. In ultimele luni, cresterea anuala a soldului creditelor ipotecare s-a situat in jurul valorii de 30%, de peste doua ori sub ritmurile de crestere consemnate cu doar un an in urma.

"Ritmul de crestere este inca sub cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, dar intr-o perioada scurta de timp am putea ajunge la nivelul din urma cu un an", a mai spus Mititelu.

In cazul creditelor de consum semnalele de revenire intarzie insa sa apara. In iunie, soldul total al creditelor de consum a scazut cu jumatate de punct procentual fata de sfarsitul lunii mai, iar ritmul anual de crestere a incetinit de la 18% la 13%. Fata de aceeasi luna din 2008, ritmul anual de crestere s-a diminuat de circa cinci ori.

Explicatia oferita de bancheri este aceea ca foarte multe credite au ajuns la scadenta, iar imprumuturile noi nu se mai ridica la acelasi nivel. "La creditele de consum, portofoliile au fost construite in principal in ultimii cinci ani si foarte multe dintre acestea au ajuns la scadenta. In acelasi timp, creditele noi nu pot tine ritmul cu scadentele", a precizat Sorin Mititelu. "Evolutia este insa una stabila. Probabil, pana la sfarsitul anului vom asista la o crestere a soldului si la creditele de consum", a mai explicat el.

Exista insa cazuri de banci, de talie mica, care au renuntat complet la a mai acorda credite fara garantii, pe fondul cresterii ratei somajului si a creditelor neperformante.

"Intotdeauna este vorba de un mix de cauze. Exista cauze care tin de comportamentul clientilor si care sunt evidentiate in studiile din ultima perioada. Dar este vorba si de o politica de creditare mai stricta din partea bancilor."

 

Iulie a adus mai multe cereri de credit

Cererea de credite din partea populatiei a urcat in iulie fata de iunie, arata datele Biroului de Credit, o institutie creata de banci pentru a gestiona date privind piata de retail. In iulie, bancile au trimis 466.000 de cereri pentru date privind potentiali clienti, dar si clienti existenti, fata de 401.000 in iunie. Bancile fac interogari privind istoricul potentialilor clienti de fiecare data cand analizeaza un dosar de credit, numarul rapoartelor emise de Birou oferind astfel o buna aproximare pentru numarul cererilor de credit. "Luna iulie a fost cea mai 'bogata' din an, fapt pe care l-am observat si in 2008 si in 2007. Se poate observa o oarecare revigorare, probabil si pe fondul derularii programului 'Prima casa'. Cu toate acestea, suntem in continuare la 60%-65% fata de anul trecut", comenteaza Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. O parte din interogarile adresate de banci vizeaza si clientii existenti, bancile incercand astfel sa afle daca acestia au credite sau chiar restante la alti participanti. In iulie, 400.000 de cereri au fost pentru informatii privind clienti potentiali, iar 66.000 pentru clienti existenti. In iunie, bancile cerusera informatii despre 331.000 de clienti potentiali. Biroul de Credit, ajuns acum in al cincilea an de functionare, furnizeaza informatii privind restantele acumulate de debitori, precum si date pozitive - valoarea si tipul creditelor contractate de la banci. De anul acesta Biroul ofera si un produs de scoring, prin care evalueaza comportamentul de plata al clientilor. Izabela Badarau

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO