Bănci și Asigurări

Creditul ipotecar reia cresterea, impulsionat de o revenire a cererii

Creditul ipotecar reia cresterea, impulsionat de o revenire a cererii

Datele BNR arata ca in luna mai s-au acordat credite ipotecare de circa 120 mil. euro. La un cost mediu de 50.000 de euro pentru o ipoteca rezulta ca 2.400 de persoane au primit finantare prin credite ipotecare, aproape jumatate din nivelul inregistrat la jumatatea anului trecut.

31.07.2009, 00:00 46

Soldul creditelor ipotecare a urcat in luna mai cu aproape 2,5%, la valori exprimate in lei, inregistrand astfel prima crestere lunara dupa trei luni consecutive de declin, indica datele BNR. Bancherii sustin ca este vorba de o crestere sustenabila, nu una temporara, in conditiile in care reticenta consumatorilor s-a atenuat.

"Este intr-adevar vorba de o reluare a cererii de credite. Datele BNR privind evolutia din luna mai se bazeaza pe cererile efectuate de clienti inca din a doua partea a lunii martie si prima parte a lunii aprilie", a declarat Sorin Mititelu, director Dezvoltare Afaceri si Produse Retail in cadrul BCR.

"Asadar, o crestere a cererii de credite ipotecare s-a inregistrat inca din luna martie si a continuat in perioada urmatoare pe fondul recastigarii increderii consumatorilor ca nu vor mai asista la evolutii spectaculoase si adverse ale dobanzilor", a explicat Mititelu.

 

Crestere si pe lei si pe valuta

In cazul imprumuturilor in valuta, care reprezinta peste 90% din soldul total al creditelor ipotecare, cresterea a fost de 2,3% la valori exprimate in lei, pana la 20,4 mld. lei (4,9 mld. euro). Cresterea la valori exprimate in euro a fost similara, in conditiile in care impactul de curs a fost minim.

Creditele ipotecare in moneda locala au urcat intr-un ritm mult mai accelerat, de aproape cinci procente, ajungand la 1,74 mld. lei, adica 7,8% din total.

Bancherii spun ca un alt factor care a contribuit la cresterea, in mai, a volumului de credite ipotecare acordate este faptul ca cererea a ramas tot timpul la un nivel ridicat. In acelasi timp, climatul economic incert determina bancile sa se orienteze din ce in ce mai mult spre imprumuturile cu garantii, pentru a-si minimiza pierderile. In acelasi timp, si creditele de consum au inregistrat o crestere usoara, de circa 0,6%, impulsionate fiind tot de imprumuturile cu garantii, explica bancherii. Evolutiile pozitive din ultima perioada vin in conditiile in care creditarea - atat pe segmentul ipotecar, cat si pe cel de consum - a intrat intr-un declin accentuat la inceputul acestui an, pe fondul reticentei bancherilor in a acorda finantari.

De asemenea, dobanzile mari si incertitudinile legate de evolutia economiei au facut ca si consumatorii sa fie reticenti la randul lor, evitand sa se indatoreze in acest climat de nesiguranta.

Cresterea anualizata s-a temperat

In ciuda revenirii, cresterea anuala a creditarii ramane la un nivel de aproape trei ori mai mic decat in urma cu un an. Astfel, soldul creditelor ipotecare a urcat la sfarsitul lunii mai cu 36% fata de aceeasi perioada din 2008, in conditiile in care la jumatatea anului trecut erau consemnate cresteri anuale de pana la suta la suta.

In perioada urmatoare, bancherii se asteapta la o continuare a avansului creditarii pe segmentul ipotecar, dar spun ca ritmul accelerat de crestere inregistrat in anii anteriori nu va reveni curand.

"Inregistram o crestere constanta a creditarii, chiar daca nu vom mai asista la cresterile spectaculoase din anii precedenti", a mai spus Mititelu. El are si o alta explicatie pentru avansul creditarii in aceasta perioada.

"Trebuie sa luam in calcul si factorul sezonier. Vara a existat intotdeauna o cerere mai mare de credite."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO