Bănci și Asigurări

Creştere neaşteptată pentru lira sterlină, pe fondul speculaţiilor că Marea Britanie ar putea rămâne în piaţa comună

Creştere neaşteptată pentru lira sterlină, pe fondul...

Autor: Ştefan Stan

01.12.2016, 15:15 2775

Lira sterlină a crescut, în condiţiile în care investitorii au capitalizat pe fondul speculaţiilor că Marea Britanie ar putea păstra acces prefernţial la piaţa comună din Uniunea Europeană şi după Brexit, scrie Bloomberg.

Lira sterlină a urcat cel mai mult din ultimele două săptămâni în raport cu dolarul, ajungând la cel mai ridicat nivel din 11 noiembrie, în condiţiile în care secretarul David Davis, care se ocupă de Brexit, a spus că ia în considerare posibilitatea ca Marea Britanie să continue să contribuie la bugetul UE pentru a-şi asigura accesul la piaţa comună. Ministrul de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem a spus că Marea Britanie ar putea participa la piaţa internă a UE, contra-cost.

Avansul lirei evidenţiază cât de fragil şi sensibilă este moneda la comentariile oficiale legate de natura relaţiei Marii Britanii cu UE după ce părăseşte spaţiul comunitar.

Lira sterlină este moneda cu cea mai slabă performanţă dintre principalele valute, trasă în jos de îngrijorările că am putea vedea un Brexit dur.

Lira sterlină a urcat cu 1%, la 1,2631 dolari. De la votul de pe 23 iunie, prin care britanicii au ales să iasă din UE, lira sterlină a pierdut 15%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO