Bănci și Asigurări

Creşterea cash-ului din economie s-a oprit: numerarul în circulaţie a fost de 35,5 mld. lei în martie

Creşterea cash-ului din economie s-a oprit: numerarul...

Autor: Ciprian Botea

01.05.2014, 00:00 426

Numerarul aflat în circulaţie a scăzut în luna martie cu echivalentul a o jumătate de miliard de lei faţă de luna anterioară  şi a ajuns la 35,5 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numerarul în circulaţie a crescut cu aproape 12%.

Cashul din economia reală crescuse constant în ultimele luni şi ajunsese la sfârşitul lunii februarie la un nivel record de 36 miliarde de lei. Ritmul anual de creştere fusese de 17% în februarie. Volumul numerarului în circulaţie este cu aproape 50% mai mare decât la începutul crizei. După ce a stagnat în primii ani ai crizei şi a crescut lent ulterior, numerarul în circulaţie a accelerat creşterea în ultimii doi ani.

Totodată, evoluţia numerarului a fost însoţită de o creştere a sumelor tranzacţionate pe card. Plăţile cu cardul la POS sau pe internet au ajuns la circa 6 miliarde de euro anual, dar în continuare cardurile sunt utilizate cu preponderenţă pentru retrageri de numerar de la bancomat. Avansul numerarului a venit în paralel şi cu o creştere a depozitelor overnight (conturi curente şi de economii). Aceste depozite au ajuns la 65 de miliarde de lei în martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO