Bănci și Asigurări

Creşterea depozitelor a accelerat la finalul anului trecut: populaţia şi firmele au pus deoparte 11 miliarde de lei în trei luni

Creşterea depozitelor a accelerat la finalul anului...

Autor: Ciprian Botea

20.01.2014, 00:08 115
Creşterea economisirii s-a datorat exclusiv depozitelor în lei, în timp ce depozitele în valută au consemnat un recul pe fondul dobânzilor mici şi stabilităţii cursului de schimb.
 
Companiile şi clienţii individuali aveau depozite în lei în valoare de 169 miliarde de lei la sfâr­şitul anului trecut, în creştere cu 14 miliarde de lei comparativ cu luna septembrie 2013, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor. La popul opus, depozitele în valută au scăzut cu echivalentul a 600 milioane de euro şi au ajuns la 32,6 miliarde de euro.
 
La nivel agregat, depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor însumau 315 miliarde de lei (71 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, cu circa 11 miliarde de lei peste nivelul din septembrie 2013. Economisirea a accelerat pe final de an, după ce în prima parte a anului 2013 stocul depozitelor fusese constant: circa 305 miliarde de lei.
 
„Stimularea economisirii interne într-un an dominat de retragerea stimulilor monetari ai Fed (banca centrală americană - n.red.) şi deci de reorientarea fluxurilor de capital pe termen scurt este importantă pentru România. Un deficit de cont curent de numai 1% din Produsul Intern Brut în 2013 şi 2014, faţă de 4% în 2012, va reduce vulnerabilitatea externă“, comentează Eugen Sinca, analist-şef al BCR.
 
Cea mai importantă contribuţie la dinamica pozitivă a economisirii a avut-o depozitele companiilor, care au crescut cu 5% în ultimele trei luni din 2013 şi au ajuns la 181 miliarde de lei (echivalentul a 40 mld. euro). Depozitele persoanelor fizice au crescut în paralel cu 3 miliarde de lei, la 131 miliarde de lei. „La sporul trimestrial al depozitelor au contribuit atât depozitele persoanelor fizice, cât şi cele ale persoanelor juridice, al căror aport a fost mai însemnat“, precizează reprezentanţii Fondului de Garantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO