ZF 24

Criza a evaporat în 5 ani 80 mld. € de pe cea mai mare piaţă a României

Criza a evaporat în 5 ani 80 mld. € de pe cea mai mare...

Autor: Ciprian Botea

14.01.2014, 00:08 398

Volumul tranzacţiilor de pe piaţa valutară de la Bu­cureşti a scăzut cu 7% anul trecut şi a ajuns la 388 de mili­arde de euro, în condiţiile în care investiţiile străine şi apetitul străinilor pentru active denominate în lei au fost slabe.

Faţă de vârful atins în 2008, tranzacţi­ile de pe piaţa valutară sunt mai mici cu echivalentul a 80 mld. euro.

Comparativ cu anul anterior scăderea în termeni nominali este de 27 mld. euro, 2013 fiind al treilea an din perioada de criză când piaţa valutară înregistrează un declin – după 2009 şi 2012. Dealerii nu anticipează nici anul acesta o revigorare a pieţei valutare şi se aşteaptă ca leul să piardă teren anul acesta.

„Mă aştept la volume reduse de tranzacţionare şi anul acesta. Nu văd vreun semnal de revigorare a pieţei. Toată lumea se aşteaptă la un dolar mai puternic, aşadar monedele emergente vor fi mai slabe“, a comentat un dealer.

Anul trecut, volumele tran­zacţionate pe piaţa valutară au fluctuat semnificativ de la o lună la alta, respectiv de la o medie zilnică de 1,1 miliarde de euro în noiembrie la 1,8 mld. euro în mai. Interesul investitorilor pentru piaţa valutară de la Bucureşti a scăzut vizibil în special pe final de an.

Leul a încheiat anul trecut cu o depreciere de circa un procent, dar volatilitatea cursului a fost mai mare. Cotaţiile au fluctuat între 4,3 lei şi 4,55 lei/euro în prima parte a anului, pentru ca în toamnă să se stabilizeze în jurul nivelului de 4,45 lei/euro.

Volatilitatea a revenit pe piaţa valutară la începutul acestui an pe fondul deciziilor BNR de a reduce dobânda de politică monetară şi rezervele minime obligatorii. Cursul a urcat la 4,55 lei/euro săptămâna trecută, maximul ultimelor şase luni, dar tensiunile s-au domolit şi cotaţiile au scăzut ieri spre 4,53 lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO