Bănci și Asigurări

Criza de lichiditati a companiilor se acutizeaza

23.09.2009, 00:00 36

Lipsa de lichiditati se simte din ce in ce mai acut la nivelulcompaniilor, sumele refuzate la plata cu instrumente de debitatingand, in august, un nou varf istoric, de 931 mil. lei (circa220 mil. euro), potrivit datelor BNR.

In acelasi timp, numarul refuzurilor la plata - cazurile in carebancile nu au gasit suficiente lichiditati in conturile titularilorpentru a onora biletele la ordin, cecurile sau cambiile emise decompanii - a scazut la minimul ultimelor sase luni.

Cresterea sumelor refuzate concomitent cu scaderea numaruluirefuzurilor reflecta probleme in crestere pentru companiile mari,dar si un blocaj al economiei generat de stat, spun analistii."Sunt refuzuri pe sume mari, ceea ce inseamna ca lipsa delichiditati s-a acutizat. Refuzurile acestea apar in relatiacompaniilor cu partenerii mari sau, mai logic, in relatia custatul", noteaza Dragos Cabat, presedintele Chartered FinancialAnalyst (CFA).

Sumele refuzate la plata cu instrumente de debit sunt de pestetrei ori mai mari decat nivelul consemnat in aceeasi perioada din2008. Cele mai multe refuzuri si cele mai mari sume refuzate seinregistreaza in cazul biletelor la ordin, acestea fiind si celemai folosite instrumente de plata. In primul semestru din 2009 aufost consemnate aproape 2,1 milioane de plati cu bilete la ordin,reprezentand doua treimi din numarul total al platilor cuinstrumente de debit, potrivit statisticilor Transfond.

In primele sase luni din 2009 tranzactiile cu bilete la ordin,cecuri si cambii au coborat pana la 26,2 mil. lei (6,2 mil. euro),cu aproape 9 mil. lei sub nivelul consemnat in perioadaianuarie-iunie 2009.

"Tranzactiile mai mici reflecta scaderea cifrei de afaceri acompaniilor si implicit a PIB-ului. In perioada urmatoare ma asteptca situatia platilor cu instrumente de debit sa se inrautateasca.La o revenire nu ne putem astepta decat in a doua parte a anuluiviitor, odata cu iesirea din recesiune", a concluzionat Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO