Bănci și Asigurări

CSA: 2008 poate fi ultimul an cu crestere de doua cifre

CSA: 2008 poate fi ultimul an cu crestere de doua cifre

Angela Toncescu: Scaderile vanzarilor de automobile si de credite au lovit subscrierile de prime

27.05.2009, 00:00 27

Anul 2008 ar putea fi ultimul cu crestere de doua cifre pentru piata asigurarilor, a declarat Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in timp ce analistii financiari considera ca piata sigur va scadea, iar performantele investitionale se vor reduce semnificativ.

"La intrebarea daca 2008 ar putea fi ultimul an de crestere cu doua cifre pentru piata asigurarilor sunt destule argumente pentru a da un raspuns afirmativ. In contextul actual, e dificil de prognozat nivelul pietei de la sfarsitul lui 2009. Pe fondul evolutiei negative a vanzarilor auto, al reducerii creditarii si al scaderii increderii populatiei, efectele crizei s-au facut simtite si asupra activitatii de subscriere", a spus Toncescu in cadrul Forumului International de Asigurare Reasigurare, organizat la Sinaia de Media XPRIMM.
Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari CFA Romania, sustine ca piata asigurarilor sigur va scadea, dupa ce in 2008 cresterea a fost de 24%, pentru ca este o criza economica clara, iar sectorul asigurarilor va fi afectat atat din punctul de vedere al primelor brute subscrise, cat si din cel al performantei investitiilor. In primul trimestru, piata a crescut cu 3% pe segmentul asigurarilor generale, dar a scazut cu 6% pe asigurari de viata.
"Primele vor fi mai mici din cauza scaderii puterii de cumparare a indivizilor, dar si a cifrelor de afaceri a companiilor. Si pe partea investitionala, care este foarte importanta, este de asteptat ca randamentele sa fie mult mai mici, iar volatilitatea mult mai mare. Asteptarile de randament pentru multi ani de acum incolo vor fi cu 5-8% mai mici decat se credea anterior", sustine Cabat.
El considera ca economia va merge pe scadere inca cel putin doua-trei trimestre. "Nu este o recesiune in V, ci mai degraba un L sau, in cel mai bun caz, un U, si vom mai sta cel putin 2-3 trimestre in partea de jos. Trebuie sa asteptam o revenire a statelor importante din UE, partenerii nostri comerciali, care asteapta si ei un semnal de peste Ocean", explica presedintele CFA Romania.
Radu Mustatea, directorul general al Astra, una dintre cele mai mari companii din piata asigurarilor, spune ca mai exista resurse de crestere a businessului.
"Sunt anumite zone neexplorate, o resursa de crestere sunt asigurarile de proprietati si retail. Pe termen lung, cred ca acolo vor fi beneficiile", afirma el.
 
Asigurarea obligatorie de locuinte, amanata din nou
Piata asigurarilor ar putea fi usor impulsionata de introducerea asigurarilor obligatorii pentru locuinte, prevazuta pentru 1 ianuarie anul viitor. In ultimii ani s-au dat mai multe termene de intrare in vigoare a acestei legi, ultimul fiind 1 iulie 2009, dar de fiecare data au fost amanate.
"1 ianuarie 2010 este ultimul termen pentru intrarea in vigoare a asigurarilor obligatorii de locuinte. Acum lucram la modificarea legii cu amendamente primite de la UNSAR (asociatia profesionala a asiguratorilor - n.r.), CSA si Ministerul de Finante", a declarat Radu Stancu, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Pana la sfarsitul anului, asiguratorii interesati sa intermedieze vanzarea de polite obligatorii de locuinte trebuie sa aduca bani pentru constituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), institutia care va emite politele, al carei capital social va fi de cel putin 12 mil. euro. Potrivit presedintelui CSA, pana acum 20 de asiguratori si-au exprima intentia de a vinde asigurari obligatorii de locuinte, iar patru dintre acestia - Ardaf, Generali, Astra si Certasig - au luat deja decizia in cadrul unei adunari generale a actionarilor.
"Ministerul de Finante va contracta pana la sfarsitul anului un imprumut care sa acopere cheltuielile cu reasigurarea ale PAID pentru cel putin patru ani", a mai spus Stancu.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO