Bănci și Asigurări

CSA interzice Astrei să mai vândă poliţe de sănătate gratuite

CSA interzice Astrei să mai vândă poliţe de sănătate gratuite

Astra a fost sancţionată de CSA cu o amendă de 10.000 de lei. Compania nu a comentat decizia

Autor: Ciprian Botea

22.12.2011, 00:05 935

Astra, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, a fost sancţionată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) cu o amendă de 10.000 de lei şi i s-a interzis temporar să emită poliţele gratuite de asigurare de sănătate Medica Bonus. Compania nu a dorit să comenteze decizia.

Comisia a demarat la sfârşitul săptămânii trecute un control pentru a verifica poliţele de asigurare de sănătate comercializate de Astra după ce a primit mai multe sesizări privind modalitatea de subscriere.

Medica Bonus nu a figurat niciodată pe site-ul Astra la secţiunea asigurări de sănătate, dar potrivit informaţiilor publicate de unul dintre brokerii care au intermediat vânzarea acestor produse, clienţii nu plăteau primă de asigurare în primul an. Tariful standard a fost stabilit la 40 de lei/an. CSA afirmă că sancţiunea aplicată Astra e cauzată faptul că informaţiile cuprinse în poliţă nu sunt redactate într-o formă clară, accesibilă şi exactă, iar termenii tehnici din contract nu sunt explicaţi.

"Verificarea prin sondaj a poliţelor emise până în prezent a arătat că asigurătorul nu a pus la dispoziţia asiguraţilor informaţii pe hârtie ori pe alt suport durabil. Am solicitat companiei remedierea situaţiei şi vânzarea va putea fi reluată după ce vor fi îndeplinite măsurile dispuse", potrivit CSA.

Poliţa acoperă consultaţii de specialitate de tip a doua opinie medicală, spitalizare şi intervenţii chirurgicale pentru afecţiuni grave sau tratament dentar restaurativ ca urmare a unui accident. Suma maximă asigurată este de 10.000 de lei. Miza poliţelor gratuite o reprezintă mult-aşteptata reformă a sistemului public de asigurări de sănătate, care presupune ca o parte din contribuţiile plătite de angajaţi la stat să fie transferată către mai multe case private de sănătate.

"Asigurătorul declară că este de acord ca la momentul îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii rezolutorii, prima constând în apariţia cadrului legislativ privind asigurãrile sociale de sănătate, iar cea de-a doua constând în autorizarea Astra de a practica asigurarea socială de sănătate, prezenta poliţă să fie novată", scrie într-un contract de asigurare obţinut de Mediafax. Astfel, odată cu implementarea reformei din sănătate poliţa Medica Bonus se transforma automat într-o asigurare socială de sănătate, iar clientul nu avea posibilitatea de a opta pentru un alt administrator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO