Bănci și Asigurări

CSA interzice brokerilor de asigurări să mai lucreze prin sisteme piramidale

CSA interzice brokerilor de asigurări să mai lucreze prin sisteme piramidale

Autor: Ciprian Botea

12.01.2011, 23:45 173

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a interzis brokerilor sămai vândă poliţe prin sisteme piramidale sau prin procedeul denumit"bulgăre de zăpadă" - în care un broker asigură unui clientîncheierea unei poliţe la un preţ avantajos cu condiţia aducerii decătre acesta a unui alt client care să cumpere o asigurare similară- n.red.).

Totodată, societăţile de intermediere nu mai pot vinde produsede asigurare de viaţă prin intermediul reţelelor (multi-levelmarketing), potrivit unei norme a Comisiei de Supraveghere aAsigurărilor (CSA) intrată în vigoare la începutul anului.Ascociaţia brokerilor de asigurări investighează în prezentdiferenţele dintre aceste sisteme de vânzări şi urmează să aibă loco discuţie cu reprezentanţii CSA.

"Nu toţi brokerii au acelaşi sistem. Procedeele piramidale şicele de tip bulgăre de zăpadă nu par tocmai în regulă, dar sistemulmulti-level marketing se practică. Vrem să clarificăm diferenţeledintre aceste sisteme şi ulterior o să discutăm cu CSA pe margineaacestei norme", a declarat Bogdan Andriescu, preşedintele UniuniiNaţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă înAsigurări (UNSICAR).

În prezent nu există o statistică cu numărul total al brokerilorcare practică aceste procedee de vânzări, dar pe site-urile derecrutare şi de mică publicitate sunt zeci de anunţuri postate desocie­tăţile de intermediere care caută agenţi pentru vânzarea depoliţe în sistem multi-level marketing, inclusiv poliţe deasigurare obligatorie a locuinţelor.

De asemenea, norma CSA interzice condiţionarea participării uneipersoane la cursuri de instruire sau seminare de specialitate deîncheierea unei asigurări în nume propriu sau pentru alţi membri aifamiliei. Totodată, brokerii nu mai au voie să propună agenţilor săcolecteze adeziuni promiţându-le câştiguri financiare rezultate dincreşterea numărului de persoane recrutate. Pe piaţă activează circa300 de companii de brokeraj în asigurări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO