Bănci și Asigurări

CSA interzice off-shore-urilor sa infiinteze companii de asigurari

CSA interzice off-shore-urilor sa infiinteze companii de asigurari

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor

04.07.2007, 18:09 24

Societatile off-shore nu vor putea infiinta companii de asigurari in Romania, potrivit unei noi norme a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), publicata in Monitorul Oficial nr. 432, partea I, din data de 28 iunie.
"Scopul normelor privind autorizarea asiguratorilor este acela de a permite Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sa cunoasca identitatea, pana la ultima persoana fizica, a actionarilor semnificativi directi si indirecti, aceasta fiind o practica de supraveghere prudenta utilizata in toate statele UE", afirma reprezentantii CSA.
Noua norma adoptata de Comisie privind autorizarea asiguratorilor prevede la articolul 5, punctul b), ca "nu pot fi fondatori ai asiguratorului persoanele juridice sau alte entitati inregistrate in state cu care Romania nu intretine relatii diplomatice sau in jurisdictii care nu instituie obligativitatea organizarii si a evidentei contabilitatii si/sau a publicarii situatiilor comerciale, evidentei registrelor comerciale si/sau care permit pastrarea anonimatului in ceea ce priveste identitatea actionarilor/asociatilor si a administratorilor".
In cazul companiilor de asigurari care deja exista pe piata, CSA spune ca actionarii off-shore semnificativi, adica cei care detin peste 10%, trebuie sa-si vanda pachetele de actiuni.
Astfel, la art.18, norma prevede ca "actionarii asiguratorilor autorizati pana la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, care se afla in una din situatiile de incompatibilitate prevazute la art. 5, au o perioada de 18 luni pentru a vinde participatiile detinute in conditiile prevazute de Legea nr. 32/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale normelor emise in aplicarea acesteia".
Practic, intr-un an si jumatate aceste pachete de actiuni trebuie sa isi schimbe proprietarii. Tot Comisia afirma insa ca in prezent nu exista off-shore-uri care sa aiba calitatea de fondatori ai companiilor de asigurari si ai caror actionari sa fie necunoscuti.
"Atat timp cat identitatea actionarilor semnificativi directi si indirecti ai societatilor este cunoscuta de CSA, acestia nu trebuie sa isi vanda participatia", spun reprezentantii Comisiei. Cea mai mare companie de asigurari de pe piata, Allianz-Tiriac, are un fondator off-shore, Vesanio Trading, cu 44% din actiuni, despre care insa se cunoaste ca este detinut de omul de afaceri Ion Tiriac.
Reglementarile din piata asigurarilor se apropie astfel de cele din sistemul bancar sau cel al pensiilor private, unde conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca fondatorii sunt foarte stricte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO