Bănci și Asigurări

CSA nu dezvaluie cine sunt firmele off-shore care au cumparat actiuni la Asirom

CSA nu dezvaluie cine sunt firmele off-shore care au cumparat actiuni la Asirom

Boris Schneider spune ca va afla cine sunt noii actionari la AGA din 9 iulie

20.06.2007, 18:00 25

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) refuza sa faca publice informatii despre noii actionari ai companiei de asigurari Asirom, firmele off-shore Waterwe Ventures Limited (9,55% din actiuni) si Tarkul Estates Limited (5,39% din actiuni). Cele doua societati au cumparat actiunile la sfarsitul lunii trecute de la fondul american de investitii Broadhurst, care si-a lichidat participatia detinuta la Asirom pentru 17,8 milioane de euro.
Reprezentantii CSA spun ca stiu identitatea proprietarilor celor doua societati off-shore, deoarece Comisia aproba actionarii directi si indirecti ai societatilor de asigurari, dar ca nu pot dezvalui informatii despre acestia. CSA sustine ca, potrivit Legii nr. 32/2000, articolul 6, alineatul 1, "nu poate dezvalui informatii obtinute in timpul exercitarii atributiilor sale". Insa la alineatul 2, punctul c al aceluiasi articol scrie ca aceste informatii sunt publice "daca sunt in interesul asiguratilor".
Un avocat care nu a dorit sa isi dezvaluie numele a declarat pentru ZF ca structura actionariatului unei companii de asigurari este de interes pentru persoanele care au polite la acea companie, mai ales ca este vorba despre unul dintre cei mai mari jucatori de pe aceasta piata.
Nu doar asiguratii, ci si managerii Asirom nu stiu cine sunt noii actionari.
"Nu am idee cine sunt actionarii celor doua societati. Problemele de actionariat nu ma preocupa, sunt interesat de evolutia afacerilor Asirom. Vom vedea cine sunt actionarii la urmatoarea adunare generala, care va avea loc pe 9 iulie", a declarat pentru ZF Boris Schneider, directorul general al Asirom. La sfarsitul saptamanii trecute, si fondul de investitii american QVT si-a vandut pachetul de 12,8% detinut la Asirom, suma incasata depasind 21 de milioane de euro. Cumparatorii inca nu s-au raportat pe Bursa, iar reprezentantii fondului nu au dat nicio informatie cu privire la acestia.
Ceilalti actionari ai Asirom sunt omul de afaceri Ioan Niculae, prin grupul Interagro (50%), rafinaria Astra (circa 8%) si AVAS (circa 6%).
Asirom a inregistrat in primul trimestru subscrieri de 66,2 milioane de euro (aproape 224 mil. lei), cu circa 9% mai mult in euro decat in perioada similara din 2006. Asirom este listata la Categoria Baza a pietei RASDAQ a BVB, valoarea companiei fiind de 178 de milioane de euro, la ultimul pret de tranzactionare, de 0,9 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO