Bănci și Asigurări

CSSPP le-a facut pensii facultative angajatilor proprii

29.02.2008, 15:33 29

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis sa contribuie in beneficiul angajatilor sai la cate un fond de pensii private facultative (pilonul III), ca parte a pachetului de beneficii salariale acordate, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele institutiei.
CSSPP a oferit tuturor celor 52 de angajati aceasta optiune, ea nefiind refuzata de niciunul dintre salariatii institutiei.
Potrivit legii, orice angajator (inclusiv orice institutie publica) poate decide sa cotizeze la un fond de pensii facultative in beneficiul salariatilor sai.
Pentru a beneficia de contributia angajatorului, fiecare salariat de la CSSPP trebuie sa isi aleaga orice fond de pensii facultative de pe piata si sa-si stabileasca un nivel lunar al contributiei. In fiecare luna, CSSPP va contribui pentru fiecare salariat cu o suma egala cu cea economisita individual, a spus Oancea, dar nu mai mult de echivalentul a 100 de euro pe luna.
De exemplu, daca un salariat al Comisiei decide sa economiseasca 50 de euro pe luna intr-un fond de pensii facultative, angajatorul (CSSPP) va plati inca 50 de euro pe luna, din fonduri proprii, in beneficiul acelui angajat. La fel si daca angajatul economiseste 30 sau 100 de euro (CSSPP va plati tot 30, respectiv 100 de euro pe luna). Pragul de 100 de euro a fost stabilit pe baza restrictiilor din fondul de salarii al Comisiei.
Angajatii Comisiei au avut libertate totala in alegerea fondului de pensii facultative dorit (dintre cele sapte de pe piata) si a valorii lunare a contributiei.
"Primele plati la fondurile de pensii facultative in beneficiul salariatilor vor fi facute incepand de luna viitoare. Ne-am gandit mai de mult sa aplicam aceasta masura, pentru a motiva suplimentar angajatii si pentru a avea un pachet salarial cat mai atractiv pentru oamenii nostri", a declarat Oancea.
Potrivit unor estimari, angajatorii sunt cei care platesc (cu sau fara aportul salariatilor) contributii pentru aproape jumatate din numarul de clienti de pensii facultative de pe piata. Si anul acesta, estimarile pietei tind catre un numar egal de contracte corporate (cu contributia angajatorilor) si retail (in care angajatii sunt cei care contribuie).
Contributiile la pensiile facultative sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator (adica 400 de euro in total pe an). Din acest motiv, compania care contribuie cu orice suma la pensiile facultative in beneficiul angajatilor va plati un impozit pe profit mai mic decat in cazul unei mariri salariale egale cu acea suma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO