Bănci și Asigurări

CSSPP: Legea pensiilor este buna asa cum e acum

18.01.2008, 16:28 13

"Legea pensiilor private este foarte buna si aplicabila in acest moment. Nu avem in lucru la Comisie nicio propunere de modificare legislativa care sa schimbe procedura de desfasurare a loteriei sau introducerea unui randament minim garantat, egal cu rata inflatiei", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
El a comentat astfel propunerile venite in ultima saptamana, care se refera la o posibila modificare a regulilor loteriei pensiilor private sau la introducerea unei obligatii de randament minim egal cu inflatia. "Desi nu avem aceste intentii, daca pana la urma vor fi operate aceste modificari legislative, atunci vom fi obligati sa le aplicam, asa cum si acum suntem obligati sa aplicam legislatia in vigoare", a mai spus Oancea.
In principiu, seful CSSPP s-a declarat impotriva celor doua propuneri, adica a modificarii loteriei pensiilor private (stabilita deja in lege intr-o formula considerata corecta) sau a introducerii randamentului minim egal cu inflatia (caracteristic sistemelor de pensii private cu beneficii definite si nu sistemului de pensii private din Romania).
"Sistemul de pensii private din Romania are un sistem de garantare suficient de puternic pentru a nu fi necesar un randament minim fixat printr-o norma administrativa. Vom avea un fond de garantare, avem un randament minim relativ la conditiile de piata, avem provizioanele tehnice constituite de administratori si alte elemente de siguranta", a declarat presedintele Comisiei. El a mai afirmat ca un astfel de randament minim egal cu inflatia "ar da peste cap intreaga filosofie a sistemului romanesc de pensii private".
Opiniile lui Oancea si ale CSSPP ar putea fi luate in considerare la o eventuala modificare a legislatiei. Pentru schimbarea regulilor loteriei (si inlocuirea astfel a redistribuirii proportionale a participantilor cu o redistribuire egala sau cu alt sistem), singura solutie este o ordonanta de urgenta. Pentru introducerea randamentului minim egal cu inflatia exista insa si optiunea trecerii prin Parlament a unei initiative legislative (asa cum deja exista una la comisiile de specialitate ale Senatului), caz in care CSSPP are drept de aviz consultativ.
O eventuala schimbare a regulilor loteriei pica astfel in responsabilitatea Ministerului Muncii, singurul care ar putea sustine o astfel de ordonanta de urgenta in sedinta de guvern, in timp ce problema randamentului minim ar putea fi decisa de Parlament. Deocamdata nu au fost luate decizii clare in niciuna dintre aceste doua probleme, fiind o faza de discutii si consultari, inclusiv cu companiile de administrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO