Bănci și Asigurări

Cum a retezat criza castigurile sefului Erste Group

Cum a retezat criza castigurile sefului Erste Group
29.03.2010, 23:40 15

De la un castig de 4,42 milioane de euro in 2007, cand eraastfel recompensat pentru succesul preluarii BCR, Andreas Treichl,CEO al Erste Group, a ajuns in 2009 la o remuneratie de 1,48 mil.euro in conditiile in care sprijinul de capital primit de laguvernul Austriei a impus restrictionarea bonusurilor.
Treichl nu a incasat bonus de performanta nici pentru 2008, nicipentru 2009.
Anul trecut, el a fost unul dintre putinii reprezentanti aiindustriei bancare care au recunoscut excesele din schemele debonusuri aplicate in anii de dinaintea crizei. Totusi in 2008 el aprimit in contul performantei din 2007 o remuneratie de 1,75 mil.euro, ca recompen sa pentru faptul ca profitul net al Erste Groupatinsese un nivel record de 1,17 mld. euro. In 2008, profitul ascazut la
860 mil. euro din cauza pierderilor provocate in principal deanumite plasamente financiare si reevaluari de active intangibile,iar in 2009 a fost de 903 mil. euro.
Cert este ca bonusurile il facusera in ultimii ani pe Treichl celmai bine platit bancher austriac, numai succesul preluarii BCRaducandu-i un premiu de 2,8 mil. euro incasat in 2008. Acum elresimte presiunea unei achizitii atat de scumpe precum cea a BCR,de 3,75 mil. euro, intregul grup financiar din Romania inregistrandin 2009 o scadere a profitului net de peste 60%, pana la 206 mil.euro dupa standardele locale de contabilitate.
Treichl are un statut special la Erste, fiind cel mai puternic omdin banca si aflandu-se atat in ipostaza de sef executiv, cat si incea de actionar individual si membru in boardul Fundatiei Erste,care detine cel mai mare pachet de actiuni - 26,1%.
La sfarsitul anului trecut, el avea 209.640 de actiuni, dupa ce incursul lui 2009 a cumparat 25.000, fiind cel mai mare actionarpersoana fizica. Ieri, la bursa din Viena pretul unei actiuni Ersteera de 31,2 mil. euro, astfel ca pachetul de actiuni al lui Treichlar valora peste 6,5 mil. euro. Cel mai bun an al sefului Erste dinpunctul de vedere al remuneratiei ramane 2004, cand acastigat
4,54 mil. euro pe seama unui bonus de "superloialitate" de 2 mil.euro.
Numit CEO al Erste in 1997, mandatul lui Treichl expira in iunie2012. Desi este seful executiv al Erste - actionarul majoritar alBCR -, el o cupa si functia de presedinte al Consiliului deSupraveghere al celei mai mari banci romanesti.
Dupa Treichl, cel mai bine platit om al Erste a fost anul trecutManfred Wimmer, CFO, si fost presedinte executiv interimar al BCRsi responsabil cu proiectul strategic al preluarii celei mai maribanci romanesti.
Intr-un mesaj adresat actionarilor, Treichl afirma ca ultimul an sijumatate a adus multe provocari pentru banca si angajatii sai, insasustine ca modelul de business centrat pe retail s-a ridicat lainaltimea asteptarilor. El spune ca in primul trimestru al acestuian a continuat tendinta de stabilizare a economiilor din regiune,se asteapta la cresteri economice pozitive, iar in Romania siUngaria la imbunatatirea mediului dobanzilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO