Bănci și Asigurări

Cum arata un episod de panica: bancile au ridicat numerar de la BNR de 190 mil. euro intr-o singura zi din octombrie

08.07.2009, 00:00 40

Varful istoric al platilor in numerar facute de BNR catre bancile comerciale intr-o singura zi a fost de 694,5 milioane de lei (aproape 190 de milioane de euro), nivelul fiind inregistrat pe 13 octombrie anul trecut in timpul episodului de panica declansat de zvonurile privind iminenta intrarii in faliment a unei banci importante.

"Luna octombrie a anului 2008 a fost atipica, din punct de vedere al platilor in numerar si al numerarului in circulatie, prin comparatie atat cu evolutiile anterioare consemnate in aceasta luna calendaristica, cat si cu cele din oricare alta perioada a anului in care, de regula, se inregistreaza varfuri de plati si valori maxime ale numerarului aflat in afara sistemului bancar", potrivit Raportului Anual pe 2008 al Bancii Nationale. Astfel, BNR a efectuat in octombrie plati de 3,41 miliarde de lei (circa 930 de milioane de euro), volumul fiind de doua ori mai mare decat cel din septembrie si cu 63% peste cel estimat de banca centrala.
Clientii - in special cei cu depozite mari - s-au grabit atunci sa isi sparga depozitele, retragand numerar de la banci. In total, retragerile de depozite de la banci au fost de 4,7 miliarde de lei in luna octombrie. Aceasta a fost prima luna in ultimii patru ani in care populatia a retras de la banci mai multi bani decat a depus, potrivit datelor din Raportul asupra Stabilitatii Financiare al BNR.
In decembrie - care este traditional o luna cu cerere mai mare de numerar - varful zilnic al platilor efectuate de BNR a fost considerabil mai mic decat cel din octombrie, la numai 590 de milioane de lei.
Pe 19 decembrie BNR a consemnat varful pentru anul trecut al numerarului in circulatie, la 28,77 miliarde de lei (7,3 miliarde de euro), acesta fiind cu 18% mai mare decat varful consemnat in decembrie 2007.
Totusi, platile facute de BNR pe parcursul lunii decembrie au fost mai mici decat cele anticipate, cu un total de 3,49 miliarde de lei.
De altfel, BNR consemneaza ca luna decembrie a marcat si incheierea episodului de lipsa de incredere in banci. Soldul depozitelor atrase de banci a revenit peste nivelul de la inceputul lunii octombrie.
In timpul panicii din octombrie, cei care si-au "spart" depozitele la banci fie au tinut banii sub forma de numerar, fie
au cumparat titluri de stat ori valuta. Clientii cu sume importante au depus numerarul in casete de depozit ori au constituit depozite la bancile straine. In total, depozitele la bancile straine facute in octombrie au fost de circa 350 de milioane de euro. BNR subliniaza ca unii clienti au continuat si in decembrie sa constituie depozite la banci din strainatate.
De asemenea, unii clienti au ales sa isi redistribuie plasamentele, renuntand la depozitele de valoare mare in favoarea mai multor plasamente de valoare mai mica, acoperite de Fondul de Garantare a Depozitelor. Romania a implementat din toamna trecuta o directiva europeana prin care plafonul de garantare pentru depozitele persoanelor fizice a fost ridicat de la 20.000 la 50.000 de euro. Din vara, acest plafon este oferit si pentru depunerile garantate ale firmelor.
In urma socului retragerilor, BNR a concluzionat ca in general clientii cu depozite de peste 100.000 de euro au reactionat cel mai puternic, iar bancile de talie mare - care concentrau majoritatea acestor plasamente - au suferit cel mai mult. Astfel, BNR concluzioneaza ca majorarea plafonului de garantare a depozitelor de la 50 la 100.000 de euro ar putea sa aiba o eficienta limitata. In schimb, banca centrala noteaza ca Fondul de Garantare ar putea sa aiba nevoie de disponibilitati mai insemnate, in conditiile in care episodul din octombrie a aratat ca in general bancile mari sunt lovite cel mai puternic.
In prezent, disponibilitatile Fondului sunt dimensionate pentru a face fata platilor generate de probleme care ar fi inregistrate la 3 - 5 banci mici sau medii, nivelul fiind stabilit in baza unei reguli empirice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO