Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

25.09.2014, 10:45 260

La aproximativ o oră de le deschiderea pieţei locale, euro era cotat la 4,4010 - 4,4035 lei, după ce miercuri în jurul orei 16:30 se tranzacţiona între bănci la 4,4022 lei.

Volumele din piaţa interbancară s-au situat în prima oră la un nivel mediu pentru acest interval, cu tranzacţii variind între un minim de 4,4020 lei/euro şi un maxim de 4,4035 lei/euro.

În regiune, forintul şi zlotul s-au depreciat uşor faţă de euro.

Dobânzile practicate de băncile comerciale la plasamentele în lei pe termen de o zi se situau joi dimineaţă la 4,25% - 5% pe an, faţă de 3,20% - 3,70% miercuri. Dobânzile au crescut după ce băncile au returnat la scadenţă împrumuturi de 1,3 miliarde de lei luate de la banca Naţională a României (BNR), fără ca banca centrală să organizeze o nouă linie de finanţare, afirmă dealerii.

BNR a împrumutat săptămâna trecută, în şedinţa de marţi, opt bănci comerciale cu aproximativ 1,3 miliarde de lei printr-o operaţiune repo cu termen de o săptămână, la rata de politică monetară de 3,25%, aceasta fiind prima utilizare a facilităţii de introducere de lichiditate în piaţa financiară începând din luna aprilie.

Lichiditatea redusă din piaţă este justificată şi de lipsa unor scadenţe pentru rambursări de TVA de la ANAF, precum şi de faptul că autorităţile cheltuie mai puţin, păstrând probabil resurse financiare pentru a le folosi înaintea alegerilor, au afirmat dealerii.

Cursul anunţat de BNR a scăzut miercuri cu 0,07 bani, la 4,4012 lei. Referinţa nu a variat semnificativ începând de vineri, când se situa la 4,4027 lei/euro.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat un curs de 3,4252 lei, în urcare cu 1,09 bani, ca urmare a întăririi monedei americane faţă de euro pe pieţele internaţionale.

Paritatea francului elveţian a fost anunţată la 3,6444 lei, în scădere uşoară de la 3,6465 lei în ziua anterioară.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO