Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

16.10.2014, 11:04 212

În jurul orei 10:00, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,4195 - 4,4225 lei/euro, după ce a fost tranzacţionat miercuri pe finalul şedinţei la 4,4125 lei.

Tranzacţiile au oscilat între un minim de 4,4210 lei/euro şi un maxim de 4,4318 lei/euro, cu volume medii în prima oră de operaţiuni a pieţei locale, afirmă dealerii.

Cursul de schimb a urcat peste 4,43 lei/euro pe parcursul nopţii, cel mai probabil, conform sursei citate, din cauza unor investitori străini care au decis să vândă lei, în contextul scăderilor pieţelor internaţionale.

În regiune, forintul şi zlotul au avut o evoluţie similară pe parcursul nopţii, însă doar zlotul şi-a revenit la deschiderea pieţei locale similar cu leul şi s-a apreciat cu 0,2%, în timp ce forintul a stagnat.

Dobânzile practicate de băncile comerciale la plasamentele în lei pe termen de o zi se situau joi dimineaţă la 2% - 2,5% pe an, în scădere de la 2,23% - 2,73% pe an miercuri.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut, miercuri, uşor şi s-a menţinut peste 4,41 lei/euro, prag deasupra căruia a revenit marţi, pentru prima dată după o săptămână. Referinţa pentru euro a crescut cu 0,28 de bani, la 4,4137 lei, după un avans de aproape 1 ban marţi.

Evoluţia negativă de pe pieţele externe nu a afectat şi obligaţiunile româneşti, afirmă dealerii.

Acţiunile europene au încheiat tranzacţiile de miercuri cu cel mai amplu declin după aproape trei ani, iar scăderea faţă de nivelul maxim atins în iunie a ajuns la 11%, investitorii analizând rezultatele trimestriale anunţate de companii şi datele sub aşteptări din SUA privind vânzările de retail. Principalii indici ai bursei din Statele Unite au închis în declin cu 0,3-1,1%, după ce pe parcursul şedinţei au înregistrat scăderi chiar şi de peste 3%.

Paritatea dolarului a urcat cu 0,27 bani, la 3,4901 lei, mai lent decât în şedinţa precedentă, când avansul s-a situat la 1,45 bani. Evoluţia leului în raport cu dolarul este dată de variaţiile monedei americane pe marile pieţe financiare, unde s-a întărit în faţa euro în ultima perioadă.

Pentru francul elveţian, banca centrală a anunţat un curs de 3,6543 lei, în urcare cu 0,26 bani comparativ cu marţi.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO