Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţa

Cum evoluează cursul de schimb joi dimineaţa

Autor: Marius Oncu

15.01.2015, 10:39 711

În jurul orei 10:00, euro era cotat între băncile comerciale la 4,4910 - 4,4933 lei, faţă de 4,4895 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de miercuri.

Cursul a înregistrat miercuri un maxim de aproape 4,5 lei/euro, iar după închiderea pieţei locale, când activitatea este mai redusă, a urcat din nou aproape de acest prag.

Volumele au fost ridicate în prima oră, cu aproximativ jumătate peste media înregistrată pentru acest interval al zilei. Piaţa a deschis la 4,4975 lei/euro, nivel care a rămas şi maximul din prima oră, în timp ce minimul s-a situat la 4,4910 lei/euro.

În regiune, zlotul s-a apreciat cu 0,1% faţă de euro, iar forintul cu 0,2%, în timp ce coroana cehă a stagnat. Raportat la ultima tranzacţie perfectată miercuri în piaţa interbancară după închiderea pieţei locale, leul înregistrează o apreciere de 0,2%.

Cursul anunţat de BNR pentru dolar a urcat miercuri peste 3,8 lei şi s-a apropiat la circa 1 ban de maximul istoric înregistrat în urmă cu doi ani şi jumătate, în contextul deprecierii monedelor din regiune, în timp ce cursul pentru euro a depăşit 4,49 lei, cel mai ridicat dintr-o săptămână.

Referinţa publicată de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,82 bani, la 4,4935 lei/euro, maximul începând de miercuri, 7 ianuarie, când cursul s-a situat la 4,4960 lei/euro.

Pentru dolar, paritatea a avansat cu 2,21 bani, la 3,8230 lei/dolar. Un curs mai ridicat a fost înregistrat pe 24 iulie 2012, când moneda americană a atins maximul istoric, de 3,8343 lei.

Deprecierea leului în raport cu dolarul este determinată de declinul euro faţă de dolar, dar şi de evoluţia mai slabă a monedei naţionale comparativ cu euro. Dolarul s-a întărit în ultimele luni pe pieţele financiare externe, susţinut de economia solidă a SUA, aşteptările ca Rezerva Federală să înceapă majorarea dobânzilor, dar şi de perspectiva unui program de achiziţie de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană, care ar pune presiune de depreciere pe euro.

Francul elveţian a fost cotat de banca centrală la 3,7415 lei, în urcare cu 0,69 bani faţă de marţi.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO