Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb marţi dimineaţă

Cum evoluează cursul de schimb marţi dimineaţă

Autor: Marius Oncu

17.03.2015, 11:21 172

La ora 10:10, euro era cotat între băncile comerciale 4,4380 - 4,4410 lei, faţă de 4,4366 lei în tranzacţiile perfectate pe finalul şedinţei de luni.

Volumele au fost reduse, la aproximativ un sfert din cât se înregistrează în mod obişnuit în prima oră de operaţiuni. Schimburile au avut loc într-un interval foarte restrâns, de 4,4390 - 4,4400 lei/euro.

În regiune, forintul a stagnat în raport cu euro, iar zlotul a coborât cu 0,1%.

Pe pieţele externe, dolarul a scăzut cu 0,3%, la 0,9431 euro, iar francul elveţian a coborât cu 0,1%, la 0,9383 euro.

Dolarul a coborât uşor de la maximul a 12 ani faţă de euro, înregistrat luni, după ce datele sub aşteptări privind economia şi precauţia înainte de şedinţa de politică monetară a Rezervei Federale a SUA au oprit aprecierea accelerată din ultimele şedinţe a monedei americane.

Atenţia investitorilor se va concentra în această săptămână asupra şedinţei de două zile a Rezervei Federale, care va începe marţi şi se va încheia miercuri. Datele solide privind piaţa muncii înregistrate în ultimele luni au sporit aşteptările ca Fed să indice o posibilă majorare a dobânzilor din luna iunie, prin renunţarea la angajamentul de a avea "răbdare" în luarea în calcul a unei astfel de decizii.

Pe de altă parte, unii investitori consideră că probabilitatea unei astfel de decizii din partea Rezervei Federale s-a redus, după ce luni au fost publicate date mai slabe decât anticipau analiştii referitoare la producţia industrială şi piaţa imobiliară.

Cursul pentru euro anunţat de BNR a scăzut luni cu 1,02 bani, la 4,4370 lei, în timp ce dolarul a crescut cu 0,95 bani, la 4,2107 lei, un nou record după cel înregistrat miercuri.

Dolarul a atins miercuri un nou nivel record, de 4,2059 lei, înregistrând al şaselea maxim consecutiv, în contextul întăririi monedei americane pe pieţele externe.

Referinţa pentru francul elveţian a urcat luni cu 2,12 bani, de la 4,1728 lei la 4,1940 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO