Bănci și Asigurări

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţa

Cum evoluează cursul de schimb vineri dimineaţa

Autor: Marius Oncu

09.01.2015, 10:45 198

La ora 10:10, euro era cotat în piaţa interbancară la 4,4820 - 4,4840 lei, faţă de 4,4865 lei pe finalul şedinţei de joi.

Operaţiunile dintre băncile comerciale au variat între un minim de 4,4830 lei/euro şi un maxim de 4,4860 lei/euro, în timp ce volumele au fost reduse, la aproximativ jumătate din media pentru prima oră de schimburi.

"Mişcarea cursului este când în sus, când în jos, la fel ca pe celelalte valute din Europa de Est. Au fost ceva ştiri pe pieţele externe, în Franţa şi Germania, şi aşteptăm să vedem care va fi impactul. Piaţa a deschis de puţin timp, iar volumele sunt prea reduse pentru a vedea o direcţie", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

În regiune, zlotul s-a apreciat cu 0,1%, iar forintul s-a depreciat cu 0,3%.

Producţia industrială din Franţa a scăzut în luna noiembrie cu 0,3% faţă de octombrie, în timp ce în Germania declinul a fost de 0,1%, potrivit datelor oficiale raportate în cele două ţări. Analiştii consultaţi de Wall Street Journal şi Dow Jones anticipau o creştere de 0,2% în Franţa şi un avans de 0,4% în Germania.

Cursul anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut joi cu aproape 1 ban şi a coborât sub 4,9 lei/euro, la cel mai redus nivel din acest an. Referinţa euro a scăzut cu 0,78 bani, la 4,4882 lei. În primele trei şedinţe din acest an cursul s-a situat peste 4,9 lei/euro.

Paritatea pentru dolar a urcat cu 1,95 bani, la 3,8131 lei, nivel nemaiîntâlnit de doi ani şi jumătate.

Evoluţia leului în raport cu dolarul este determinată deaprecierea monedei americane faţă de euro pe marile pieţe financiare. Euro s-a depreciat joi cu 0,6% faţă de dolar şi a coborât sub pragul de 1,18 dolari/euro, la minimul a aproape nouă ani.

Pentru francul elveţian, banca centrală a anunţat un curs de 3,7372 lei/euro, în scădere cu 0,65 bani faţă de miercuri.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO