Bănci și Asigurări

Cum isi reduce Aviva cheltuielile: renunta la 10% din angajati si renegociaza chiriile

Cum isi reduce Aviva cheltuielile: renunta la 10% din angajati si renegociaza chiriile

Shah Rouf: Am obtinut o scadere a chiriilor de cel putin 10%

10.08.2009, 00:00 54

Aviva Asigurari de Viata, subsidiara locala a grupului financiar britanic Aviva, si-a redus cu 10% numarul angajatilor de la inceputul acestui an si a renegociat chiriile pentru spatiile ocupate de agentii si sucursale, in incercarea de a-si reduce cheltuielile.

Aceste masuri au fost aplicate in conditiile in care vanzarile Aviva au scazut in primul semestru cu 20-25%, dupa cresteri de doua cifre in anii trecuti, odata cu intreaga piata de asigurari de viata, care s-a redus cu 3%, iar compania a ramas pe pierdere de la intrarea pe piata locala, in 2000.

"Avem o tinta de eficienta pe care trebuie sa o atingem si am constatat ca aveam mai multi oameni in companie decat era necesar. Din acest motiv am oprit angajarile in ianuarie si nu am mai inlocuit angajatii care au plecat. Efectul asupra cheltuielilor a fost pozitiv", a declarat pentru ZF Shah Rouf, directorul general al Aviva Asigurari.

Astfel, compania si-a redus numarul de angajati cu 10 persoane deoarece nu i-a inlocuit pe cei care au plecat, in timp ce alti 7 oameni au fost restructurati luna trecuta. In total, numarul angajatilor a scazut cu 17 persoane, adica aproape 10%, iar acum Aviva are circa 160 de angajati.

 

"Ramanem pe pierdere in urmatorii ani"

In piata asigurarilor mai multe companii au realizat anul acesta reduceri de personal. Omniasig, al doilea jucator din asigurari generale, si-a redus numarul de angajati cu 200, adica 11%, lucrand in prezent cu 1.600 de oameni. De asemenea, asiguratorul a inchis 47 de unitati teritoriale din cele peste 270 pe care le detinea in toata tara. Un alt exemplu este Ardaf, companie care in ultimii trei ani a acumulat pierderi de 100 mil. euro si care recent a decis reducerea numarului de angajati cu 164 de persoane, care reprezinta 12% din total, dar a trecut si 500 de agenti care lucrau cu carte de munca pe contracte de comision.

Pe langa eficientizarea cheltuielilor cu personalul, o alta masura luata de britanicii de la Aviva, care ocupa locul sase in piata asigurarilor de viata, a fost renegocierea chiriilor pentru spatiile ocupate de agentii si sucursale.

"Fie am renegociat chiriile, fie am mutat sediile agentiilor, si in fiecare caz am obtinut o scadere a chiriei de cel putin 10%. De asemenea, ne-am mutat sediul central, deoarece pana acum compania de asigurari si cea de pensii erau in locuri diferite (grupul britanic mai detine in Romania o companie de pensii private si una de administrare de fonduri de investitii - n.r.), dar odata cu mutarea vom deveni mai eficienti pentru ca ambele companii vor fi in acelasi sediu", mai spune Rouf.

El afirma ca in prima jumatate a acestui an primele brute subscrise de Aviva au coborat cu 20-25%, dar ca aceasta scadere este mai mica decat cea estimata initial.

"Ne-am asteptat la aceasta scadere, suntem chiar peste plan. In ceea ce priveste profitul, nu ne asteptam sa il obtinem in urmatorii cativa ani. Recent am facut o investitie mare, de 3 milioane de euro, intr-un nou sistem IT, care ne va ajuta sa realizam un volum mult mai mare de activitate cu acelasi numar de oameni", explica directorul general al Aviva Asigurari.

In 2008, Aviva a inregistrat prime brute subscrise de aproape 108 mil. lei (29,3 mil. euro), cu 29% peste nivelul din anul anterior. Cota de piata a companiei (pe segmentul asigurarilor de viata) a crescut constant in ultimii ani, de la 4,5% in 2004 la 5,8% in 2008, dar a urcat si pierderea, care a depasit 21 mil. lei (5,8 mil. euro) anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO