Bănci și Asigurări

Cursul s-a echilibrat, dar cu o treaptă mai sus: nu mai coboară sub 4,37 lei/euro

Cursul s-a echilibrat, dar cu o treaptă mai sus: nu mai coboară sub 4,37 lei/euro

Autor: Ciprian Botea

17.04.2012, 00:03 369

Cursul valutar a găsit un nou nivel de echilibru pe palierul de 4,37 lei/euro, nivel sub care nu a mai coborât de aproape trei săptămâni, dar bancherii rămân optimişti şi anticipează niveluri mai mici pentru finalul anului.

Banca Centrală Europeană a anun­ţat ieri un curs de 4,3730 lei/euro, nivel similar cu cel de vineri, paritatea men­ţinându-se astfel în intervalul foarte îngust de 4,371-4,376 în care a variat în ultima săptămână.

Piaţa valutară de la Bucureşti a fost închisă luni datorită sărbătorii Paştelui, dar după ultimele tranzacţii efectuate vineri cursul urcase la 4,376 lei/euro, moneda naţională depreciindu-se în linie cu celelalte valute din regiune. Cursul a depăşit pragul de 4,37 lei/euro la jumătatea lunii martie, iar de atunci a coborât doar pentru scurt timp sub acest nivel.

Volumele tranzacţionate pe piaţa valutară sunt în continuare reduse. Analiştii din bănci continuă însă să vadă un leu mai apreciat la finalul anului, chiar dacă în ultima peri­oa­dă au început să-şi ajusteze prognozele.

De exemplu, austriecii de la Erste anticipează un nivel al cursului de 4,35 lei/euro în luna decembrie, aceeaşi prognoză fiind înaintată şi de RBS Bank. Analiştii Raiffeisen sunt chiar mai optimişti şi se aşteaptă la un curs de 4,3 lei/euro.

Leul s-a depreciat cu circa 1% în faţa monedei europene de la începutul acestui an, iar deocamdată nu există semnale în direcţia unei reveniri a cursului către pragul de 4,3 lei/euro. De altfel, guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirma recent că cursul se află într-o zonă de echilibru şi că trecerea la o altă zonă poate avea loc doar dacă fundamentele economice se modifică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO