Bănci și Asigurări

Danila a demisionat de la BCR cu un pachet compensatoriu de 3-4 mil. euro

Danila a demisionat de la BCR cu un pachet compensatoriu de 3-4 mil. euro

Andreas Treichl (stanga), seful Erste, Nicolae Danila (centru), fostul CEO al BCR si Manfred Wimmer, noul CEO, au colaborat un an, dupa care a avut loc schimbarea

24.10.2007, 19:45 68

Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, a demisionat din functie si va parasi banca de la 1 decembrie, dupa un an de cand austriecii de la Erste au preluat-o efectiv, pozitia de CEO urmand a fi preluata interimar de Manfred Wimmer, arhitectul preluarii BCR de catre Erste.
Conform unor surse de pe piata financiara, Danila si austriecii aveau viziuni diferite in privinta dezvoltarii celei mai mari banci din Romania. El ar fi preferat o strategie de crestere mai conservatoare, in timp ce Erste vrea o dezvoltare mai rapida avand in vedere ca banca a pierdut in ultimul an cota de piata.
Danila va pleca de la conducerea BCR cu un pachet compensatoriu substantial, care, potrivit unor surse de pe piata, s-ar situa "in jurul a 3-4 milioane de euro".
Oficial, Danila si austriecii au anuntat intreruperea colaborarii de comun acord, fiecare parte aducand cuvinte de lauda la adresa celeilalte.
"Consider ca, impreuna cu intreaga echipa BCR am obtinut pana acum un succes deosebit. Astazi doresc sa-i informez pe clientii si pe partenerii nostri, pe colegii mei precum si piata per ansamblu ca, in baza intelegerii reciproce cu actionarul majoritar, voi parasi banca incepand cu 1 decembrie 2007. Sunt convins ca succesorul meu va continua povestea de succes a BCR si le urez, pe aceasta cale, dansului si bancii, toate cele bune", a mentionat Danila.
Andreas Treichl, CEO al Erste si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR, a afirmat: "Am dori sa ii multumim lui Nicolae Danila pentru contributia cruciala pe care a adus-o la rezultatele financiare solide ale BCR. El a fost cel care ne-a oferit stabilitatea necesara, experienta extinsa, precum si angajamentul sau personal pentru succesul programului de integrare a BCR in cadrul Erste Group. Intelegem si respectam aceasta decizie, al carei moment l-am agreat impreuna. Dl. Danila ne paraseste cu cele mai bune urari de viitor din partea noastra."
Contactat de ZF, Danila nu a facut alte comentarii.
Momentul in care a survenit demisia lui Danila a constituit o surpriza pentru piata bancara. In ciuda speculatiilor care circulasera inca de la privatizare, nimeni nu se astepta ca plecarea sa aiba loc tocmai acum. Austriecii au pastrat bine secretul discutiilor cu Danila privind plecarea.
In septembrie, la Bratislava, la conferinta anuala organizata de Erste cu investitorii, Treichl a aparut la aceeasi masa cu Danila, prezentand o viziune comuna de crestere a BCR.
La finalul lui 2005, Erste a castigat licitatia pentru preluarea pachetului majoritar al BCR platind o suma considerata mare de competitori, de 3,75 mld. euro. In urma privatizarii BCR, Danila a primit un pachet de 0,1% din actiuni, a caror valoare a fost estimata pe piata la 8-10 milioane de euro.
Preluarea efectiva a avut insa loc dupa un an, in octombrie 2006. Prima evaluare a managementului local s-a incheiat cu plecarea a doi vicepresedinti din vechea echipa. In locul lor, Erste i-a numit pe cehul Martin Skopek la retail, pe Oana Petrescu la operatiuni si pe Helmuth Hintringer la risc. In iulie anul acesta, pe neasteptate, Dan Bunea, considerat numarul doi in banca dupa Danila, si-a dat demisia.
Conform unor surse de pe piata, intre Bunea si austrieci au avut loc discutii pe marginea afacerilor companiei de asigurari a bancii. Acum doua saptamani, Manfred Wimmer, cel care s-a ocupat de achizitia BCR din partea Erste, a fost confirmat de BNR ca vicepresedinte executiv, pentru ca acum sa fie numit CEO interimar, dupa demisia lui Danila. Pentru austrieci, BCR reprezinta principalul activ si sursa de crestere in viitor, mobilizandu-si toate resursele umane si financiare pentru proiectul de integrare a bancii in grup.
Conform unor aprecieri de pe piata, BCR este insa "o nuca tare", fiind dificil de implementat peste noapte un nou model de operare si dezvoltare. La nivel local, dezvoltarea afacerilor depinde foarte mult de "aliantele constituite in timp intre management si oamenii de afaceri".
Toate bancile straine care au facut achizitii locale au operat schimbari la nivelul managementului dupa o perioada de tranzitie. Dupa preluarea BRD de catre Societe Generale, Bogdan Baltazar a fost inlocuit dupa ce a asigurat transferul managementului. De asemenea, Raiffeisen l-a schimbat pe Eugen Radulescu de la conducerea Bancii Agricole dupa o discutie in contradictoriu in privinta strategiei de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO