Bănci și Asigurări

De ce a căzut profitul BCR la 6 mil. lei în T3

De ce a căzut profitul BCR la 6 mil. lei în T3

Autor: Razvan Voican

07.11.2010, 23:58 84

Căderea profitului net al BCR până la 6 mil. lei în trimestrulal treilea nu trebuie să surprindă, pentru că banca susţine 25% dineconomie şi ca atare nu poate fi imună la trecerea de la o creştererapidă la recesiune profundă, este explicaţia generală a şefuluibăncii pentru rezultatul din T3.

Pe partea de venituri, principala cauză a declinului este însăprăbuşirea câştigului adus de activitatea de trezorerie, de la 186mil. lei în trimestrul al doilea, la numai 9 mil. lei în perioadaiulie-septembrie.

"Rezultatul din trimestrul al treilea arată efectele foarteimportante ale schimbărilor din economia României, efecte pe carenu le putem contracara decât prin creşterea eficienţei. Nu măaştept ca situaţia din activitatea de trezorerie să se repete înT4, dar mă aştept să continue presiunea pe veniturile dincomisioane, inclusiv ca urmare a aplicării Ordonanţei 50. Nu încapeîndoială că vom rămâne sub presiune şi din cauza creditelorneperformante şi a provizioanelor", a declarat Bruynseels.

O explicaţie pentru câştigul foarte mic din trezorerie ţine deefectul negativ de reevaluare a unor poziţii leu/dolar deschise îniulie şi septembrie, care ar fi adus pierderi de circa 17 mil.euro.

Comisioanele au adus un venit net de 123 mil. lei, în scădere cu23% faţă de trimestrul III din 2009. Bruynseels spune că eliminareacomisionului de rambursare anticipată a creditelor a provocat unminus de 3 mil. euro. Totuşi, el susţine că nu este vorba despre unvolum important de refinanţări de credite şi că oricum BCR are ceamai bună ofertă la credite ipotecare, adică nu ar avea de ce săpiardă clienţi atraşi eventual de oferte ale altor bănci."Competiţia dintre bănci pentru refinanţări se vede deja pe piaţă,dar noi am răspuns cu cel mai bun preţ la ipotecare."

Chiar dacă profitul de 6 milioane de lei a fost raportat lanivel de grup şi este calculat după standardele internaţionale mai"blânde" cu necesarul de provizioane, şeful BCR afirmă că banca aavut un profit "foarte mic" şi după standardele româneşti decontabilitate. "Rezultatul pe întreg anul depinde de T 4 şi de cumle va merge clienţilor cu credite."

De ce continuă să crească costurile administrative şi depersonal

Plata angajaţilor BCR a fost anul acesta şi mai mult legată deperformanţa afacerilor şi cum aceasta a devenit slabă, s-au redusşi remuneraţiile, afirmă Bruynseels.

"Dacă în trimestrul IV nu creşte semnificativ performanţa, vorscădea şi bonusurile." Înregistrarea unor rezultate slabe nuînseamnă aşadar că în BCR nu vor mai fi acordate bonusuri pentrumotivarea unor angajaţi. "Mai mici, dar vor fi."

Cât priveşte bonusul personal, Bruynseels nu îşi asumă niciorăspundere: "Bonusul meu este în întregime la discreţia lui AndreasTreichl" - CEO al Erste Group, cel care l-a şi selectat în 2008pentru şefia BCR după mai mult timp de căutări. Pe de altă parte,el spune că numărul angajaţilor a scăzut cu 600 de oameni întrimestrul al treilea.

Cu toate că şeful BCR vorbeşte despre creşterea eficienţei şiscăderea remuneraţiilor, trimestrul al treilea a adus creşteri atâtale cheltuielilor cu personalul, cât şi ale costuriloradministrative faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

BCR a avut cheltuieli de personal de 222 mil. lei în T3, încreştere cu aproape 30%, reprezentând 49,7% din totalulcheltuielilor operaţionale. Majorarea cheltuielilor administrativecu 4% este explicată prin creşterea TVA.

Cât priveşte deteriorarea raportului cost/venit de la 30,7% înT3 2009 la 39,8% în T3 2010, Bruynseels susţine că este mai mult oproblemă de scădere a veniturilor, decât de creştere acosturilor.

Ordonanţa 50 slăbeşte capacitatea viitoare a băncilor dea da credite

Preşedintele BCR se declară bucuros că guvernatorul BNR a făcutjoi declaraţii oficiale pe tema Ordonanţei 50 în favoarea băncilor,dar nu vrea să comenteze dacă exprimarea acestei poziţii este maimult sau mai puţin tardivă.

El afirmă că ordonanţa are cel mai mare impact la nivelulmarjelor de dobândă şi continuă să vorbească despre un efect"retroactiv" dată fiind aplicarea noilor reguli şi la creditele însold, deşi atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi guvernatorulBNR Mugur Isărescu spun că nu este vorba despreretroactivitate.

BCR a fost acţionată în instanţă de un grup de clienţinemulţumiţi de modul de calcul al dobânzilor. Primul termen a fostsăptămâna trecută, dar banca a depus o întâmpinare şi procesul afost amânat pentru 12 noiembrie, judecătorul urmând să decidă dacăpe perioada procesului va fi suspendată plata ratelor. BCR aangajat casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu KingstonPetersen, potrivit unor surse de pe piaţă, în timp ce clienţii suntreprezentaţi de Gheorghe Piperea. Bruynseels nu a dorit săcomenteze eventuala situaţie în care instanţa ar decide suspendareaplăţii ratelor şi nici să precizeze care este ponderea creditelordin portofoliul BCR care intră sub incidenţa prevederilorordonanţei legate de marjele de dobândă.

"În forma actuală, ordonanţa slăbeşte capacitatea viitoare abăncilor de a da credite pentru că vor avea nevoie de mai multcapital", susţine bancherul. Întrebat dacă nu crede că practicareaunor marje mai mici ar avea un efect pozitiv pentru bancă pentru căastfel mai puţini clienţi ar ajunge în default, Bruynseels nu arăspuns direct, vorbind în schimb despre capacitatea foarte scăzutăa clienţilor de a se refinanţa la condiţii de preţ mai bune, dincauza deteriorării situaţiei financiare a acestora şi a deprecieriigaranţiilor. Şi totuşi, nu neagă că piaţa refinanţărilor dă semnecă se mişcă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO