Bănci și Asigurări

De ce urmăresc bancherii centrali o ţintă de inflaţie de 2% deşi n-o pot atinge niciodată?

De ce urmăresc bancherii centrali o ţintă de inflaţie...

Autor: Catalina Apostoiu

02.10.2019, 00:05 609

Principala putere pe care băncile centrale o au este asupra dobânzilor. Pentru a creşte inflaţia, acestea reduc dobânzile. Acestea vor să menţină inflaţia la o rată care evită nevoia de dobânzi negative.

Faptul că o rată a inflaţiei situată puţin sub 2% este un lucru bun este un adevăr universal acceptat. Cifra pare să apară de fiecare dată când un bancher central ia o decizie de politică monetară.

Puţini dau atenţie felului în care inflaţia a devenit fundaţia politicii monetare şi de ce toată lumea pare să aibă o obsesie cu rata de 2%, scrie Kate Ferguson de la Deutsche Welle. Pentru a înţelege această situaţie, trebuie să analizăm soarta altui mecanism despre care se presupunea că asigură stabilitatea fiscală: standardul de aur.

Mecanismul a funcţionat bine o vreme, dar a intrat sub presiune în timpul primului şi mai apoi al celui de-al doilea război mondial. Astfel s-a ajuns la decizia în 1944 de ra­portare a celor mai importante monede la dolar, singura monedă raportată la aur. Însă şi acest lucru s-a dovedit a fi problematic.

Atunci băncile centrale au căutat modalităţi alternative de asigurare a stabilităţii fiscale, iar în acest fel inflaţia, observabilă şi putând fi modelată prin intervenţie, a intrat în atenţie. La începutul anilor ’90, Noua Zeelandă, Canada şi Marea Britanie au devenit primele ţări care şi-au setat ţinte de inflaţie. Până în 1998, BCE adoptase o ţintă de aproape de 2%, iar Fed-ul i-a urmat exemplul în 2012.

Deci de unde obsesia cu 2%? Nu există cu adevărat un răspuns simplu. De fapt, cifra are o fundaţie mai puţin decât solidă, scrie Kate Ferguson.

Principala putere pe care băncile centrale o au este asupra dobânzilor. Pentru a creşte inflaţia, acestea reduc dobânzile. Dar pot merge doar până la punctul unde nu penalizează sever oamenii pentru a nu face nimic cu banii. Astfel, acestea vor să menţină inflaţia la o rată care evită nevoia de dobânzi negative. Pentru nici un motiv imediat aparent, s-a convenit că cifra 2 este una magică. Alţi susţinători ai ţintei de 2% ar putea argument că aceasta reflectă o traiectorie ascendentă rezonabilă şi sustenabilă.

Unii economişti renumiţi nu sunt de acord cu această ţintă. „Nu cunosc nicio justificare teoretică. Este dificil să ai în acelaşi timp o ţintă ţi o limită“, scria recent fostul preşedinte Fed Paul Volcker.

Alte argumente împotriva stabilirii unei rate ideale a inflaţiei ar trebui să privească limitările indicatorilor care o măsoară şi faptul că istoria arată că creşterea susţinută este posibilă fără inflaţie.

În pofida acestor argumente solide, bancherii centrali din zilele noastre continuă să considere inflaţia de 2% drept standardul de aur al solidităţii economice. În mod persistent, aceştia nu reuşesc să-şi atingă ţinta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO