Bănci și Asigurări

De frica creşterii cursului, românii au strâns 1,7 mld. euro în depozite în valută anul trecut

Românii au strâns 1,7 mld. euro în depozite în valută anul trecut

Autor: Ciprian Botea

28.01.2013, 00:07 1298

Clienţii băncilor au economisit anul trecut echivalentul a 2 mld. euro, cei mai mulţi bani mergând în depozite în valută pe fondul temerilor legate de deprecierea leului până la minime record în vara anului trecut.

Creşterea soldului depozitelor în valută a fost de 1,7 mld. euro, potrivit datelor BNR.

Economiile în lei au crescut, în paralel, cu numai un miliard de lei, aceasta fiind cea mai slabă performanţă anuală din perioada de criză. Băncile aveau la finalul lunii decembrie depozite în lei de aproape 126 miliarde de lei, în timp ce soldul depozitelor în valută era de 16,2 mld. euro (echivalentul a 72 mld. lei).

Evoluţia de anul trecut a economisirii înseamnă practic o schimbare la 180 de grade faţă de ultimii doi ani, când preferinţa pentru lei a fost evidentă. Soldul depozitelor în lei a crescut cu 27% în criză, în timp ce avansul depozitelor în valută a fost de numai 11%.

Analiştii se aşteaptă ca volumul depozitelor din bănci să continue să crească anul acesta, prognozând totodată o revenire a apetitului pentru lei al clienţilor. "Consider că majorarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor se va reflecta în cea mai mare măsură în evoluţia depozitelor şi mai puţin în consumul privat", afirmă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Leul a pierdut 2,5% din valoare în faţa euro în 2012, dar s-a întărit vizibil în ultimele două luni. Deponenţii s-ar putea reorienta astfel către depozitele în lei, pentru care bancherii plătesc dobânzi mai mari.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO