Bănci și Asigurări

Dealerii: Cursul euro are inca potential sa mai urce

23.11.2007, 19:01 18

Acum, nici nivelul de 3,7 lei pentru un euro, care nu a mai fost atins din 2005, nu pare prea indepartat, iar unele opinii indica o depreciere chiar mai puternica a leului, pe fondul unui sentiment negativ al investitorilor straini, care au inceput sa fie tot mai atenti la inrautatirea indicatorilor fundamentali ai economiei.
"Evolutia ultimelor saptamani a generat in piata un sentiment de neincredere in moneda locala, iar nivelurile de 3,5 si chiar 3,6 lei pentru un euro erau deja parte din previziunile analistilor. Piata insa a surprins din nou, atingand aceste niveluri in doar doua zile, iar de la aceste noi maxime, pragul 3,7 lei pentru un euro pare destul de aproape", comenteaza Aurelian Mihailescu, dealer-sef la Raiffeisen Bank.
In sedinta de ieri, cotatiile au facut un salt de peste 2%, urcand de la 3,56 la un maxim de 3,65 de lei pentru un euro, ducand astfel aprecierea euro calculata de la inceputul lunii la circa 10%.
"In acest moment sentimentul de neincredere in leu este atat de puternic incat, exista posibilitatea de a vedea niveluri despre care acum ne este greu sau chiar nu vrem sa vorbim", mai spune Mihailescu. In piata exista insa si opinii mai temperate, care vad probabila o consolidare a pietei, dupa cursa din ultimele saptamani.
"Senzatia mea este ca piata evolueaza haotic. Miscarea este exagerata, nu mi se pare sustenabil ritmul de crestere cu 400 de puncte de baza pe zi. Ar trebui sa vedem o corectie, spre 3,58 lei pentru un euro, insa nu poate fi exclus inca un puseu de crestere", spune Dragos Balaci, dealerul-sef al ABN Amro Bank.
Pe termen mai lung, spune Dragos Balaci, evolutia cursului va ramane sensibila la publicarea de noi informatii privind indicatorii macroeconomici, dar si la sentimentul investitorilor straini pentru pietele emergente.
"Piata a fost foarte volatila in ultimele zile, iar lichiditatea extrem de buna. Leul ar putea sa continue sa se deprecieze, in perspectiva in care BNR nu intervine pe piata. Foarte multa lume asteapta insa o interventie directa a BNR, mai ales dupa observatiile recente ale guvernatorului", considera si Alexandru Anghel, dealerul-sef al Egnatia Bank.
Calculat de la jumatatea anului, cand cursul coborase la minimul ultimilor ani, euro marcheaza acum un castig de circa 15%.

Analistii vad leul jos si in 2008
Tendinta descendenta a cotatiei leu/euro se va mentine si anul viitor, intrucat investitorii sunt ingrijorati de esecul guvernului de a echilibra economia, comenteaza Reuters. "Principalul element de vulnerabilitate este deficitul de cont curent. Exista conditii pentru deprecierea in continuare a leului, intrucat atmosfera de pe piata este total nefavorabila", a declarat Ionut Dumitru, analist la Raiffeisen Bank. El a adaugat ca problema este ca "nu exista o politica adecvata pentru reducerea deficitului de cont curent si nici un indiciu privind modificarea acestei situatii, avand in vedere apropierea alegerilor de anul viitor. BNR a majorat, in octombrie, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 7,5%, in conditiile in care inflatia a depasit tinta de 3-5% stabilita pentru 2007. Analistii considera ca inrautatirea perspectivei inflatiei va determina BNR sa opereze o noua majorare a dobanzii in luna ianuarie, care ar putea avea, pe termen scurt, efect asupra leului. Unii analisti cred ca leul ar putea beneficia de un scurt ragaz la sfarsitul anului, beneficiind de vanzarile de valuta de natura sezoniera, precum si de incasarile fiscale trimestriale. Totusi, sentimentul negativ fata de leu va fi doar suspendat, nu eliminat. Analistul Catalina Constantinescu, de la ABN Amro, a declarat ca este foarte pesimista in privinta tendintei de anul viitor a leului, intrucat toata lumea urmareste datele referitoare la deficitul de cont curent, iar o noua majorare a dobanzii va putea doar sa incetineasca deprecierea monedei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO